20 Ιουν 2011

Στην μέση του κύκλου! Της Τζένης Σουκαρά


Και προχωράμε στο καλοκαίρι γνωρίζοντας εξ αρχής για τους καύσωνες και τις φωτιές, για τις ξαφνικές μπόρες που θα απειλήσουν "την παράγκα μας"..
Καλοκαίρι της αγανάκτησης,της αντίφασης,της εξέγερσης,της άοκνης προσπάθειας,του παραλόγου..


Οι έννοιες ,τα αιτήματα ,οι πολιτικές,οι λέξεις,τα πειράματα,οι θεσμοί  ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί..
Η ευθύνη λιγοψύχησε και η συνευθύνη έβγαλε ήδη διαβατήριο για το μεγάλο ταξίδι..
Οι υπεύθυνοι έχουν ήδη δραπετεύσει..
Η εθνική συνενόηση έχει πάρει την πατρίδα "αγκαζέ" και περιφέρεται  στα διεθνή φόρα ενώ στους Ελληνικούς μαχαλάδες,μπαρούτι μυρίζει..Η πατρίδα γίνεται κτήμα του καθενός και καραγκιόζης σε θέτρα Σκιών  τα απογεύματα!
Κάποιοι παίζουν με όρους χθεσινούς κι άλλοι με μεταπολεμικούς ..Υπάρχουν κι εκείνοι στην γωνία που παίζουν με όρους επικίνδυνους.Μην το ξεχνάς αναγνώστη μου ..Τα ταμπούρλα που βαράμε στο Σύνταγμα ας μην παραμορφώσουν την ακοή μας..Την ευθυκρισία μας!
Το καλοκαίρι,το ξέρουμε,το αναμένουμε θερμό..
Με πολιτικούς ακροβατισμούς και δημοψηφίσματα,με λαικισμούς χαβαλεδιάρικους κι αγώνες ακόμα χρωματιστούς ,με ιαχές για φωτιά και τσεκούρι και φωνή απολίτικη ..Με γεγονότα που ξεπερνούν την πολιτική ,το έλλειμα ,το χρέος ..Με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, κατευθυνόμενους οικονομολόγους ,με κατευθυνόμενες συζητήσεις ,με μπερδεμένες πληροφορίες και νοητικά ερεθίσματα με ανελέητες αγορές και γύπες που έχουν βγει σε παγκόσμιο σεργιάνι ..
Η βαριά ανάσα της πλατείας  αλλάζει διαθέσεις και προθέσεις .Εγχώριες και Διεθνείς!Η βαριά ανάσα της πλατείας αλλάζει τις σταθερές!Και ίσως τούτη την ώρα να είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα απέναντι στους σαστισμένους ταγούς τούτου του τόπου ..Να το λάβουν ,να το μεταφράσουν ,να το μετατρέψουν σε όπλο διαπραγμάτευσης για την πατρίδα.
Αρκεί η πλατεία να διατηρήσει τις σταθερές της ..Και το μήνυμα της να είναι εύγλωτο..όχι όμως αδιέξοδα απλό!
Και το μήνυμα απεύθυνεται προς όλους ..Σε όλους τους θεσμούς ,σε όλα τα συστήματα που μας περικύκλωσαν και μας ενέταξαν ..
Στο κέντρο εμείς!Εμείς που τώρα μοιάζουμε μετέωροι  απο την εθνική μας περιδίνηση ,πρέπει να συλλογιστούμε εαν θα παραμείνουμε εξαιρετικά απλοικοί ή εαν θα τα βάλουμε κάτω και με ανοιχτό μυαλό θα εξηγήσουμε τα πώς και γιατί μας συνέβησαν όλα τούτα ! Σε εμας ! Που είμαστε στην μέση του κύκλου!