20 Ιουν 2011

Οι αποστάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη - Οι αιχμές του Άρη Σπηλιοτόπουλου


Αποστάσεις από την αντιπαράθεση που σημειώθηκε στην Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Βουλή επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, πήρε.. 
ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Δυστυχώς επανήλθαμε σε μια τακτική που οι πολιτικοί αρχηγοί παίζουν μποξ χωρίς γάντια και δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει τη χώρα», είπε μιλώντας στην Βουλή, κάτι που εξελήφθη ως αιχμή για την στάση που τήρησε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, εξαπέλυσε ευθεία πυρά κατά της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ με αφορμή αφίσα της ΔΑΚΕ που αναφέρει «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Δεν πουλάμε».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν καθορίζουν τις πολιτικές μας οι δικοί μας συνδικαλιστές», ενώ κάλεσε το ΠαΣοΚ να κάνει το ίδιο, αφού όπως σημείωσε, «η ΔΕΗ κατεβάζει διακόπτες εν μέσω τουριστικής περιόδου». «Για πόσο θα το ανέχεστε αυτό;», ρώτησε την κυβέρνηση. Αναφερθείς στην απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία» αποδίδοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στον Πρωθυπουργό.

Αναφερθείς εξάλλου στον ανασχηματισμό, είπε ότι «ο Πρωθυπουργός αδύναμος αναγκάστηκε να κάνει μια άσκηση εσωκομματικών ισορροπιών». «Είναι ανασχηματισμός βιτρίνας», είπε και προέβλεψε εκλογές το φθινόπωρο: «Το αίτημα για εκλογές θα είναι τον Σεπτέμβριο επιτακτικό και καθολικό», είπε.

Αρ. Σπηλιωτόπουλος: «Δεν έχουμε κουλτούρα συνεννόησης»


Ως αιχμές ερμηνεύτηκαν και οι επισημάνσεις του βουλευτής της ΝΔ κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου σχετικά με την χαμένη ευκαιρία συνεννόησης ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Όπως είπε «αυτός ο τόπος δυστυχώς μπροστά στο γκρεμό ποτέ δεν έχει πατήσει φρένο, αλλά πατάει γκάζι όταν βλέπει την απειλή», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποκτήσαμε την αναγκαία κουλτούρα συνεννόησης και δεν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά μας διαχωρίζουν».
«Εξακολουθούμε να μην μονιάζουμε, να είμαστε προσκολλημένοι στην ιστορική κακοδαιμονία του διχασμού, στον ανέξοδο λαϊκισμό και στις κραυγές του παρελθόντος», συμπλήρωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Πάντως για το «ναυάγιο» της κυβερνητικής συνεργασίας είπε ότι «την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση με τους εξαιρετικά τραγικούς χειρισμούς που έκανε και που έφεραν αυτή την εξ ανάγκης κυβέρνηση ισορροπιών».