24 Ιουλ 2019

Μετα-δημοκρατία και αντιπροσώπευση


Νίκος Βασιλόπουλος
Τις μέρες που ακολούθησαν την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκαν διάφορα μικρά φαινόμενα στο δημόσιο διάλογο που έχουν το γούστο τους και, ομολογουμένως, δείχνουν ότι γύρω μας υπάρχει μια κάποια σύγχυση. 
Για παράδειγμα η εφημερίδα Αυγή στις...

Ο δρόμος θα είναι μακρύς: Αναζητώντας τη σύγχρονη Αριστερά


Του Κώστα Λαπαβίτσα
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στο Jacobin στις 10 Ιουλίου 2019. Η ελληνική μετάφραση του Πρώτου Μέρους δημοσιεύτηκε στο The Press Project στις 13 Ιουλίου 2019. Το Δεύτερο Μέρος θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες.

Όταν τα ΜΜΕ χειροκροτούν την απάτη


του Νίκου Μωραΐτη
Αντιλαμβάνεστε; Ακύρωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να επαναφέρει το μέτρο ως δικό του μία μέρα μετά! Κι αντί να βγουν τα ΜΜΕ και να πουν την είδηση «ακυρώνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ την Παρασκευή, την επαναφέρει το Σάββατο», βγαίνουν και πανηγυρίζουν.

You can’t teach an old dog new tricks…


O Aλέξης Τσίπρας το είπε περίπου… προφητικά από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας το, όντως, ήπιο πολιτικό κλίμα που επικράτησε στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις: «Μακάρι», είπε, «κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο».