31 Οκτ 2016

Το τρικ της "σιωπηρής αναδιάρθρωσης του χρέους" και το γερμανικό μπλόκο


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Από την πρώτη εκδήλωσή της στα τέλη του 2009 η ελληνική κρίση χρέους, αν και δεν εξελίχθηκε βάσει κάποιου σχεδίου ή σε μια στοιχειωδώς προβλέψιμη τροχιά, αποτέλεσε βασικό εργαλείο μετασχηματισμού της Ευρωζώνης. 
Και από πολλές απόψεις εξακολουθεί να...

Ο "Γελοίος Πόλεμος" στην ελληνική του έκδοση


Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Στην ιστορία του προηγούμενου αιώνα πολιτογραφήθηκε η έκφραση "γελοίος πόλεμος" (drole de guerre για τους Γάλλους ή phony war για τους Βρετανούς). 
Ο όρος καλύπτει την περίοδο από τις 3 Απριλίου 1939, όταν οι δύο χώρες κήρυξαν πόλεμο στη Γερμανία, με αφορμή την εισβολή της στην Πολωνία, μέχρι τις 10 Μαΐου του 1940, ημερομηνία έναρξης της ναζιστικής επίθεσης κατά της Γαλλίας.

Νέο Μνημόνιο


Του Στάθη
Το θέμα του ευρώ πρέπει, επιτέλους, να τεθεί επί τάπητος.

Κι όσες δυνάμεις δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτής της συζήτησης, θα δείξουν...

«Νέος Αέναος Πόλεμος», η εξέλιξη του πολέμου στον 21ο αιώνα


Γελωτοποιός

«Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται».
Πλάτων 

Στο «1984» ο Όργουελ αναφέρεται στον διαρκή πόλεμο, μια αυτοτροφοδοτούμενη και αέναη κατάσταση. Και φαίνεται ότι η δυστοπία του επιβεβαιώνεται ξανά, στο νέο...

Tα Μυστικά του Παρθενώνα σ'ένα υπέροχο βίντεο 52 λεπτών

  Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Secrets of Parthenon» (τα μυστικά του Παρθενώνα) αναλύει τον τρόπο, με τον οποίο χτίστηκε ο περίφημος Παρθενώνας.

Νησί αλλάζει χώρα κάθε 6 μήνες!


Λίγα χιλιόμετρα πριν από τον ποταμό Bidasoa, κοντά στα Γαλλο-Ισπανικά σύνορα υπάρχει ένα μικρό νησάκι που ονομάζεται Rheasant. Εκεί το 1659 εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ισπανίας συναντήθηκαν και υπέγραψαν τη Συνθήκη των Πυρηναίων που επίημα τελείωνε τον Τριακονταετή Πόλεμο. Η συνθήκη όριζε επίσης νέα σύνορα στον...