20 Ιουν 2011

Η αγανάκτιση ξεχειλίζει στους ισπανικούς δρόμους ενώ στο χορό μπαίνει και η Ιταλία


Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ισπανίας ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Βαλένθια και της Σεβίλης καθώς και άλλων πόλεων, για να διαδηλώσουν κατά του Συμφώνου του Ευρώ και της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται στην ήπειρο. Παράλληλα, άρχισαν οι πρώτες... εκδηλώσεις αγανάκτισης και στην γείτονα Ιταλία.


Η αγανάκτηση των άνεργων νέων πολιτών της Ιταλίας εκδηλώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της δημόσιας ομιλίας του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα.
Εκεί, μία Ιταλίδα ανέβηκε στο βήμα λέγοντας ότι είναι για πολλά χρόνια άνεργη και ζητά εξηγήσεις από τους πολιτικούς. Ο υπουργός δεν απάντησε, αλλά εγκατέλειψε την αίθουσα δηλώνοντας ότι όλοι αυτοί που ζητούν εξηγήσεις αποτελούν σήμερα το χειρότερο πρόσωπο της Ιταλίας(!).

«Μετά από επτά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν έχω κάτι μόνιμο», λέει ένας από τους αγανακτισμένους Ιταλούς, θυμίζοντας εντυπωσιακά τους Έλληνες. «Δεν έχω ούτε δικαιώματα, ούτε διακοπές, ούτε κανέναν σεβασμό για τη δουλειά μου».

Οι δείκτες ανάπτυξης στην Ιταλία παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και στον πλούσιο Βορρά, ενώ ο δημόσιος τομέας υπόσχεται μόνο περικοπές. Μάλιστα, πρόσφατα καταργήθηκαν χιλιάδες θέσεις καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 60% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 29 ετών στην Ιταλία κερδίζει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ το 30% απλώς δεν έχει δουλειά. Μόνο το 10% των νέων διαθέτει μόνιμη δουλειά και στοιχειωδώς αξιοπρεπές εισόδημα.

Η αγανάκτηση φουντώνει στην Ισπανία


Οι αγανακτισμένοι Ισπανοί οργάνωσαν την Κυριακή πορείες διαμαρτυρίας όχι μόνο στη Μαδρίτη, αλλά και σε Βαρκελώνη (75.000 άτομα σύμφωνα με τις αρχές ή 260.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές), Βαλένθια (80.000), Θαραγόθα, Μάλαγα, Κουένκα, Αλμπαθέτε (1.500), Θιουδάδ Ρεάλ, Γουαδαλαχάρα, Τολέδο, Βαγιαδολίδ (6.000), Μπιλμπάο (8.000) και Σεβίλη (7.000).

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έξι διαφορετικά προάστια και από εκεί περπάτησαν ώς την πλατεία Ποσειδώνος. Η πιο μακρινή πορεία ήταν περίπου 15 χιλιομέτρων, από το Λενγκάνες.


«Αυτή την κρίση δεν θα την πληρώσουμε εμείς»,
«Κόντρα στην ανεργία, οργανώσου και πολέμα. Ας πορευτούμε μαζί ενάντια στην ανεργία και στο κεφάλαιο»,
«Το λένε αυτό δημοκρατία, αλλά δεν είναι»,
«Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών »
ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στις χθεσινές κινητοποιήσεις κατά του Συμφώνου του Ευρώ και της πολιτικής λιτότητας.

 ΠΗΓΗ: tvxs.gr