20 Ιουν 2011

Τον επικήδειο του ευρώ γράφει το σημερινό Spiegel

Την «κηδεία» του ευρώ κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο... κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα. Το αφιερωμα επιγράφεται «Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα», με φωτογραφία που απεικονίζει το ευρωπαϊκό νόμισμα με μαύρη ταινία πένθους πάνω σε φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.
Την ίδια ώρα, πάντως σε άλλο δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα προτείνει συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης της Γερμανίας με την ΕΚΤ αναφορικά με το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Το νέο σχέδιο Σόιμπλε περιλαμβάνει, σύμφωνα πάντα με το δημοσιευμα, την έκδοσή ενός είδους ευρωομόλογου για χρήση από την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα του Spiegel, που κυκλοφορεί με τίτλο «Ξαφνικά και αναμενόμενα» και υπότιτλο «Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα» υποστηρίζει ότι «η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης», ενώ αναφέρει ότι «το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο». Κάνει επιπλέον λόγο για αποτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αναφέρεται στις λαϊκές αντιδράσεις. «Η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομικοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα έχει ήδη χρεοκοπήσει».
Επισημαίνει δε, ότι «οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, δεν ξέρουν πια τι να κάνουν με την ΕΕ, είναι ανάστατοι με το τι κάνουν οι κυβερνήσεις με τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους».

Spiegel: Συμβιβαστική λύση από Σόιμπλε για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Προς συμβιβαστική λύση με την ΕΚΤ θα κινηθεί η Γερμανία, σύμφωνα με το Spiegel. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια 90 έως 120 δις ευρώ, που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.
Το Spiegel, αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο, ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με το ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό ποικίλης ύλης Super Illou, υποστηρίζει ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εκτιμά ότι «η κρίση χρέους που διέρχονται σήμερα η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία είναι αποτέλεσμα προηγούμενων λαθών» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αντιμετωπισθούν σημαντικές παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr