20 Δεκ 2010
«Μάχη» στη Βουλή για τον «μνημονιακό» προϋπολογισμό του 2011
Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δριμεία ήταν κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δύσκολη χρονιά» χαρακτήρισε το 2011 ο υπουργός Οικονομικών, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση....
θα προχωρήσει
"Είμαστε σε ένα τέλος εποχής... Ξέρουμε ότι το τέλος μιας εποχής πρέπει να είναι και το ξεκίνημα μιας νέας και αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και ειλικρίνεια", τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τόνισε ότι το 2011 "θα είναι μια χρονιά στην οποία θα έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, μια χρονιά αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας, ενώ θα έχουμε μια οικονομία με σταθερούς κανόνες". Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες χωρίς υποκρισία και χωρίς μισόλογα. "Η ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το παρελθόν της και πραγματικές προτάσεις για το μέλλον. Και η Αριστερά, να μας εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει "άλλη πολιτική", χωρίς να ταυτίζεται στην πράξη με τις ορέξεις των χειρότερων κερδοσκόπων για αναδιάρθρωση του χρέους", πρόσθεσε."Ακούω από τη Ν.Δ. ότι οι πολιτικές μας αυξάνουν το χρέος. Το χρέος, όμως, αυξάνει όσο υπάρχουν ελλείμματα - και θα αρχίσει να πέφτει, όταν η χώρα θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα όπως συνέβαινε επί ΠΑΣΟΚ. Μας κατηγορούν πως αυτό που κάνουμε δεν είναι σοσιαλιστικό. Πόσο σοσιαλιστική είναι η χρεοκοπία και ποιους πλήττει; Το μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να φυγαδεύσει τα χρήματά του στο εξωτερικό, ή τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας; Πόσο σοσιαλιστικό και αλληλέγγυο θα ήταν να αφήσουμε το συνταξιοδοτικό να καταρρεύσει και να πούμε στον πενηντάρη πως δεν υπάρχει σύνταξη;", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Πυρά από την αντιπολίτευση
"Η ανερμάτιστη πολιτική τού "λεφτά υπάρχουν" δεν αντιμετωπίζεται μόνον με φορολογικά μέτρα", αλλά με αναπτυξιακά, όμως η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμη τον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννης, αναφέροντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Νωρίτερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως το τίμημα που πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για "εκείνο το αλήστου μνήμης 'λεφτά υπάρχουν'". Ο ίδιος υποστήριξε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση, "επιχειρούν με κάθε μέσο και επιστρατεύοντας κάθε ψευδές στοιχείο" να υποστηρίξουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίει η Ν.Δ.. Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" τόνισε ότι μέσα από τα ίδια τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2011 είναι προφανές "ότι ο 'Καλλικράτης' οδηγείται σε πραγματική κατάρρευση", αφού δεν εξασφαλίζονται τα 4 δισ. ευρώ για την οικονομική ενίσχυση των νέων ΟΤΑ α' και β' βαθμού.
Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης καθώς και όλων των κομμάτων που στηρίζουν το "χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος", άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει από τον ελληνικό λαό να γυρίσει 100 χρόνια πίσω, χρησιμοποιώντας το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος ως "μπαμπούλες". Τόνισε, όμως, ότι αυτά θα γίνουν μπούμπερανγκ και όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του κανείς δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει.
Σκληρή ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου. "Ο καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός για την κατάντια της χώρας μας, μας είπε πως θα προχωρήσουμε από την οικονομία που δανείζεται και καταναλώνει, στην οικονομία που παράγει. Τώρα το θυμήθηκε το ΠΑΣΟΚ αυτό; Και τόλμησε να συμπληρώσει πως η Αριστερά προτείνει ό,τι οι χειρότεροι κερδοσκόποι! Η Αριστερά εδώ και 20 χρόνια αυτό επισημαίνει - ακριβώς σ’ αυτόν τον δανεισμό και την αναπαραγωγή του στήριξαν το στοίχημα της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και όχι στον σχεδιασμό της παραγωγικής οικονομίας αυτού του λαού. Και τώρα τολμούν να λένε ότι δανείζονταν για να πληρώνουν τους δημοσίους υπαλλήλους; Για να αποδώσουν στους δανειστές τα πολλαπλάσια δανείζονταν", τόνισε. Εφιάλτη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία χαρακτήρισε νωρίτερα τον προϋπολογισμό και ο Π. Λαφαζάνης, ενώ κάλεσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου "να αποσύρει αμέσως αυτόν τον καταστροφικό προϋπολογισμό και να τον πετάξει στον κάλαθος των αχρήστων".
Τη δημιουργία μιας Επιτροπής Λογιστικού Προσδιορισμού και Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους που θα απαρτίζεται από γνώστες και αδιαμφισβήτητα αξιόπιστους πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης, ενώ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ..
Την Τετάρτη η ψήφιση
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό άνοιξε το Σάββατο, με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών από όλα τα κόμματα, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται του νέου προϋπολογισμού και την αντιπολίτευση να επιτίθεται χαρακτηρίζοντάς τον "εικονικό". Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία.