20 Δεκ 2010

Η Κατερίνα Φαρμάκη ζητά την έκδοση εγκυκλίου για την διάβρωση των ακτών


Μετά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραθαλάσσιοι Δήμοι της Κορινθίας από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, η Βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη επαναφέρει..

στο προσκήνιο το φλέγον αυτό ζήτημα, ζητώντας με επιστολή της
προς τους συναρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση εγκυκλίου.
Στη συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν εκτός της κας.Φαρμάκη και πολλοί δήμαρχοι του Νομού, είχε δεσμευτεί η Υπουργός Περιβάλλοντος ότι θα προχωρούσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών σχετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες ενός χρονίζοντος και οξύτατου προβλήματος, το οποίο κάθε χειμώνα  επανέρχεται στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κινδυνεύουν άμεσα περιουσίες των πολιτών και του δημοσίου, ενώ συγχρόνως δεν μπορούν οι Τοπικές Αρχές να προχωρήσουν σε καμία παρέμβαση.
Η σχετική ρύθμιση θα διευκολύνει τις Τοπικές Αρχές, ώστε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λαμβάνουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις προκειμένου να προστατεύουν τις νόμιμες κατοικίες και τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους. Αυτό είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα που πρέπει να γίνει και τέθηκε από την κα.Βουλευτή προς τους συναρμόδιος Υπουργούς και μέσω αναφοράς στη Βουλή.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο έθεσε η κα. Φαρμάκη αφορά την αποσπασματικότητα των μελετών, καθώς κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί διάφορες μελέτες και έχουν γίνει ενέργειες και από την πλευρά των παραθαλάσσιων δήμων του Νομού Κορινθίας και από τη Νομαρχία Κορινθίας, για να αμβλυνθούν οι συνέπειες του φαινομένου. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν επέφερε μια μόνιμη και σταθερή λύση στο πρόβλημα, γιατί μέχρι σήμερα δεν εκπονήθηκε μια συνολική επιστημονική μελέτη σε ολόκληρο το τμήμα της ακτογραμμής του Κορινθιακού Κόλπου, που να δίνει λύση στα κατά τόπους προβλήματα, χωρίς να επιδεινώνει το συνολικό.
 Για το λόγο αυτό και καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, πρέπει να δρομολογηθεί ένας συνολικός και περιβαλλοντικά ορθός και αποτελεσματικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών   πανελληνίως, που θα εστιάζει ωστόσο και στις τοπικές ιδιαιτερότητες.