30 Ιουλ 2021

Δέκα κουίζ για το ΚΙΝΑΛ


Θα γίνει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση τον Νοέμβριο; Ακόμη και αν η Φ. Γεννηματά ή συνεργάτες της ήθελαν αναβολή της διαδικασίας για τις αρχές του 2022, δεν θα μπορούσαν να το προτείνουν γιατί θα ήταν πολύ ισχυρή η αντίδραση και του...

Α. Λοβέρδου και του Ν. Ανδρουλάκη. Παρόλα αυτά, η έξαρση της πανδημίας κάνει τις συνθήκες απρόβλεπτες παρόλο που θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει εμπλοκή. Οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο.

Η Φώφη Γεννηματά έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί στην ηγεσία; Λίγες έως ελάχιστες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Τα μηνύματα που έρχονται από την κομματική βάση, ακόμη και από καλόπιστους προς την ίδια, είναι υπέρ του κλεισίματος του κύκλου της. Το ιδανικό σενάριο γι αυτή θα ήταν να περάσει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Α. Λοβέρδο και να την υποστηρίξουν όσοι στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι φαβορί; Ο πρώην υπουργός και τομεάρχης εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Α. Λοβέρδος έχει κάνει πιο πιο δυναμική καμπάνια μέχρι τώρα και έχει περισσότερες δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε να κινείται πολύ πρόσφατα. Εχει όμως το πλεονέκτημα εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο τον οποίο οι ψηφοφόροι της Φ. Γεννηματά αποκλείεται να στηρίξουν.

Ο Χ. Καστανίδης και ο Π. Γερουλάνος θα είναι υποψήφιοι; Το έχουν αφήσει ανοιχτό ως ενδεχόμενο και ο κύβος θα ριφθεί και για τους δύο τον Σεπτέμβριο. Δεν ελπίζουν, φυσικά, σε αναμέτρηση στα ίσα με τους τρεις πρωταγωνιστές αλλά σε μια καλή καταγραφή δυνάμεων. Ο Καστανίδης ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του στην Θεσσαλονίκη και ο Γερουλάνος θέλει να πολιτευτεί στην Α Αθήνας.

Ο Γ. Παπανδρέου τι θα κάνει; Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είναι κοντά -ξανά- στην Φ. Γεννηματά. Οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί με αφορμή τη διαφορετική στάση στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων, αλλά το τελευταίο διάστημα έγιναν προσπάθειες προσέγγισης, Βέβαια, αν ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Χ. Καστανίδης που είναι δικός του άνθρωπος, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την Χ. Τρικούπη.

Μπορεί να μετονομαστεί το ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές; Ο Ανδρέας Λοβέρδος το έχει προαναγγείλει και έχει δεσμευτεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, παρόλο που δεν έχει εξηγήσει, τι θα κάνει με το "λερωμένο" ΑΦΜ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης (που το είχε πει νωρίτερα) προτίθεται, εάν γίνει αρχηγός, να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος. Για την Φ. Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ είναι η προσωπική της επένδυση. Πάντως, πρώτος είχε μιλήσει για επαναΠΑΣΟΚοποίηση του ΚΙΝΑΛ ο Π. Γερουλάνος.

Θα επιμείνει ο Α. Λοβέρδος, να ζητά υπηρεσιακό εκπρόσωπο τύπου; Από Σεπτέμβριο αναμένεται να κλιμακώσει την πίεση για ουδετερότητα του κομματικού μηχανισμού και την αντικατάσταση όλων των προσώπων του επικοινωνιακού επιτελείου. Ως προς τη δυναμική που θα αποκτήσει το αίτημά του, σημασία έχει η στάση, που θα κρατήσει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Τι θα γίνει την 3η Σεπτέμβρη; Τη μέρα της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά θα παρουσιάσει την πολιτική της πλατφόρμα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δηλώσει δημόσια τη δυσφορία του για την αξιοποίηση μιας συνθήκης συμβολικά σημαντικής για όλη την παράταξη από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για δικό της όφελος και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις έχει και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ποιο είναι το αφήγημα κάθε υποψηφίου; Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης προτάσσει το αίτημα της ανανέωσης. Ο Α. Λοβέρδος την εμπειρία, τον δυναμισμό και το ενδιαφέρον για την κυβερνησιμότητα. Η Φ. Γεννηματά το αντιδεξιό στίγμα και την γενικόλογη αναφορά στην προοδευτική διακυβέρνηση. Ολοι υπόσχονται ενίσχυση εκλογικών ποσοστών.

Ποιον υποστηρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Ο Α. Λοβέρδος έχει μεγάλες συμπάθειες στη ΝΔ και θεωρείται ως ιδανικός δυνητικός σύμμαχος, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο (έως αδύνατο) να μη διασπαστεί το ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας του και, επομένως, δεν θα τους ήταν τόσο χρήσιμος όσο ένας αρχηγός που θα ήθελε την προσέγγιση με τη ΝΔ και θα μπορούσε να διαφυλάξει την ενότητα του ΚΙΝΑΛ. Η Φ. Γεννηματά είναι η περισσότερο δημοφιλής υποψήφια αρχηγός του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ψυχρή και η στάση της ανταγωνιστική. Ενδεχόμενη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ επί ηγεσίας Λοβέρδου με αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας προφανώς και θα εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ.


Τα συμπεράσματα δικά σας... 


Άννα Γκρίτζη

ΠΗΓΗ: tvxs.gr