26 Νοε 2010

Μέρκελ:«Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους από χώρα της ευρωζώνης»


Η γερμανίδα καγκελάριος ʼΑγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη από αυτήν που είχε την άνοιξη» στη σταθερότητα της ευρωζώνης, την ώρα που οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν νευρικές ενώ τόνισε ότι δεν βλέπει την ανάγκη «αναδιάρθρωσης του χρέους» από χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

«Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη, απ'ό,τι είχα την άνοιξη, ότι η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από τις σημερινές...

μεταπτώσεις», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι θα αντέξει το ευρώ. Η κ.Μέρκελ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις σε οικονομικό συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο από την εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

«Είμαστε όλοι έτοιμοι να πούμε ότι χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων», σημείωσε, προτού ζητήσει «να προσέξουμε η κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών να μην είναι ολοκληρωτικά συγκεκαλυμμένη» στην επεξεργασία του μηχανισμού.

Η Μέρκελ, η οποία έχει επικριθεί έντονα από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ότι συνέβαλε στον πανικό των αγορών, επιμένοντας ότι οι ιδιώτες που κατέχουν κρατικά ομόλογα θα πρέπει να συμβάλουν στην περίπτωση χρεοκοπίας, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές, γι'αυτό επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα πριν από το 2013», σημείωσε, βεβαιώνοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη «αναδιάρθρωσης του χρέους» από κάποια χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα από τα μέσα εμπλοκής ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση ενός κράτους, που θα σταματήσει τις πληρωμές, θα ήταν να χρησιμοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.
Αυτό θα αφορά την επισύναψη ειδικών όρων στα κρατικά ομόλογα που θα εκδίδονται στη ζώνη του ευρώ από το 2013. Μια ενισχυμένη πλειοψηφία πιστωτών θα μπορούσε να επιβάλει μια επιμήκυνση του χρέους, μια μείωση των επιτοκίων ή την απόσυρση αυτών των ομολόγων.

«Αλλά δεν βλέπω κανένα κράτος να βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση σήμερα», κατέληξε.