26 Νοε 2010

Άγγελος Μανωλάκης :" Επιτέλους γίνεται πράξη η ανάγκη κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών του Δημοσίου"


Κατά τη διάρκεια ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση, υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου τομέα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελος Μανωλάκης λαμβάνοντας το λόγο τόνισε τη σημασία των ρυθμίσεων που έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών και επισήμανε....
ότι επιτέλους αρχίζει να γίνεται πράξη μια πανθομολογούμενη αναγκαιότητα και έπεται συνέχεια. Είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση για ένα μικρότερο κράτος και ανακόπτεται πια η πορεία επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας του, ανέφερε ο κ. Μανωλάκης και συνέχισε λέγοντας ότι :
« … το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο οικονομικό όσο είναι πολιτικό, πολιτισμικό, είναι θέμα αξιών, είναι θέμα φιλοσοφίας, είναι θέμα νοοτροπίας, είναι θέμα του να αλλάξουμε τον κακό μας εαυτό όλοι μας και πρέπει να αρχίσουμε επιτέλους από το κράτος.
Σωστά η Κυβέρνηση έφερε το νόμο του ΑΣΕΠ πάλι σαν έναν από τους πρώτους νόμους. Δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε ανεξαρτήτως ιδεολογιών. Σήμερα είναι ανάγκη να καταργήσουμε και να συγχωνεύσουμε υπηρεσίες στο Δημόσιο και φυσικά δεν θέλουμε καμία απόλυση μονίμου δημοσίου υπαλλήλου. Άλλο η ανανέωση ή η μη ανανέωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Επομένως, ανεξαρτήτως ιδεολογιών, είναι ανάγκη, για να σωθεί η χώρα, να προχωρήσουμε όχι μόνο σε αυτές τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις, αλλά και σε άλλα, που πρέπει να έρθουν σύντομα.»
Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε χαρακτηριστικά παραδείγματα που σηματοδοτούν την αυτονόητη αλλαγή που πρέπει να υπάρξει στη δομή και στις διαδικασίες του Δημοσίου.
«…Πρέπει, επομένως, να αλλάξει αυτό το Δημόσιο. Θα πω δύο, τρία παραδείγματα:
Κατ’ αρχήν, το Ολυμπιακό χωριό. Όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004, 2005, εκεί υπηρετούσαν περίπου ογδόντα υπάλληλοι. Σήμερα είναι εκατόν είκοσι, απ’ ότι πληροφορούμαι. Θα συνεχίσουμε έτσι;
Για μια υπόσχεση που είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία το 2004 με 2007, που ήμουν πάλι εδώ, πήραν αγροφύλακες. Τι κάνουν αυτοί σήμερα;
Και καθυστερεί, κύριε Υπουργέ –το λέω και αυτοκριτικά- να λήξει αυτή η υπόθεση. Να πάνε κάπου να δουλέψουν όλοι. Θα καταρρεύσουμε. Δεν μπορούν κάποιοι να ζουν κάποιους άλλους.
Όσον αφορά την ΑΓΡΟΓΗ: Αυτό που εγώ καταδικάζω είναι η διαδικασία. Μου έλεγαν στην επαρχία Βουλευτές της Νέας Δημοκρατία: Εμείς διορίζουμε στα stage είκοσι, τριάντα ο καθένας. Διορίζουμε σε μόνιμες θέσεις.
Δεν έχουμε τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους. Και για εμένα προσωπικά, κύριε Υπουργέ –το λέω εδώ υπεύθυνα- μακάρι να μην απολυθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι οι τελευταίοι που φταίνε.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να στιγματιστεί μια για πάντα για να τελειώνουμε. Διότι δεν εξευτελίζει μόνο αυτούς που την έκαναν, αλλά όλο τον πολιτικό κόσμο. Και δεν σημαίνει ότι επειδή ένα παιδί είναι γιος ή κόρη Βουλευτή, δεν πρέπει να πιάσει δουλειά. Φυσικά και πρέπει να πιάσει δουλειά, όπως και όλα τα παιδιά. Να πιάσει, όμως, μέσω ΑΣΕΠ, με τη σωστή διαδικασία.»