Το Υπουργείο απάντησε τα εξής:
«Για τις ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες του Νομού Κορινθίας από βροχοπτώσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά από διαδοχικές συσκέψεις με τους παραγωγούς, η επανεκτίμηση των ζημιών τους με αναλογικό τρόπο, δηλαδή:
α)να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των καλλιεργούμενων ανά παραγωγό εκτάσεων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλουν και β)να συγκεντρωθούν στοιχεία της παραχθείσας παραγωγής από τις δηλώσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που υπεβλήθησαν στις τοπικές Δ.Ο.Υ.
Το ύψος της αναμενόμενης παραγωγής ανά παραγωγό θα υπολογισθεί με τους μέσους όρους του Νομού. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος των πραγματικών ζημιών των παραγωγών, γίνεται με σύγκριση των στοιχείων παραγωγής έτους 2009 με τα αντίστοιχα στοιχεία μιας χρονιάς χωρίς ζημιά, οπότε θα γίνει ο προσδιορισμός της απώλειας παραγωγής εσοδείας 2009 και θα αποδοθούν οι διαφορές που τυχόν θα προκύψουν από τα πορίσματα των εκτιμήσεων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, επί του παρόντος, έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία και γίνεται επεξεργασία τους, διαδικασία εξαιρετικά επίπονη, καθώς τα έτη χωρίς ζημιά είναι διαφορετικά για κάθε παραγωγό.»
Η κα. Βουλευτής είχε πρόσφατα επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Σαρρή, ο οποίος και την πληροφόρησε ότι τη Δευτέρα 29-11-2010 θα ενημερώσει την ίδια και τις Ενώσεις για τα αποτελέσματα της διαδικασίας προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εφετινών ζημιών το Υπουργείο στην απάντηση του αναφέρει:
«Όσον αφορά στις φετινές ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες του Νομού από τις βροχοπτώσεις Σεπτεμβρίου 2010, επισημαίνεται ότι κατόπιν των αναγγελιών για άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις στο Ν. Κορινθίας στις 5-6/9/2010 και 11-12/9/2010, το Υποκατάστημα ΕΛ.ΓΑ. Πάτρας διενήργησε επισημάνσεις ζημιών, κυρίως, σε καλλιέργειες αμπελοειδών και ειδικότερα στην καλλιέργεια της νωπής σουλτανίνας όπου ήταν και ο κύριος όγκος των αναγγελιών. Μετά τις επισημάνσεις διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Λόγω της πρωιμότητας της φετινής χρονιάς (τουλάχιστον 15 ημέρες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά ), ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής σουλτανίνας είχε συγκομισθεί και προωθηθεί στο εμπόριο (περίπου το 80% της παραγωγής).
2. Δεν παρατηρήθηκε αποζημιώσιμο ποσοστό ζημιάς από άμεση επίδραση του ζημιογόνου αιτίου. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σχετική μείωση παραγωγής που δευτερογενώς οφείλεται σε φυτοπαθολογικές προσβολές (ωίδιο, περονόσπορος ευδαιμίδα κ.λ.π.), αίτια μη καλυπτόμενα από τον ΕΛ.ΓΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω και προς επιβεβαίωση των επισημάνσεων, σε εφαρμογή του άρθρου 18 παρ.2 και 9, αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληπτικών εκτιμήσεων, με προτεραιότητα ατρύγητα αμπέλια…Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εκτιμήσεων (αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα και στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα), επιβεβαιώνουν τις αρχικές επισημάνσεις. Έχουν υποδειχθεί και βρεθεί 1500 στρέμματα σουλτανίνας ατρύγητα σε σύνολο 75.000 στρεμμάτων στο Νομό, όπου διαπιστώνεται η ανωτέρω περιγραφόμενη εικόνα.
Εξάλλου και από δείγματα που στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το πόρισμα του Τμήματος Φυτοπαθολογίας Εργαστήριο Μυκητολογίας αναφέρει ότι από τα δείγματα που απεστάλησαν, κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων, διαπιστώθηκε προσβολή από περονόσπορο, όξινη σήψη, καθώς και σε μικρότερο βαθμό προσβολές από έντομα, αίτια μη καλυπτόμενα από τον ΕΛ.ΓΑ.»