21 Οκτ 2010

Της αμύνης τα παιδιά


 Το ζητούμενο, που ήταν να μη χάσει, ο Παναθηναϊκός το κατάφερε στο τρίτο του παιχνίδι για τη φάση των ομίλων του Champions League. Ωστόσο, το χθεσινό 0-0 με τη Ρούμπιν Καζάν στο ΟΑΚΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία, αφού οι «πράσινοι» παραμένουν ουραγοί του ομίλου με μόλις έναν πόντο και την επόμενη αγωνιστική ταξιδεύουν στη Ρωσία για τη ρεβάνς με τη Ρούμπιν...
Και μόνο το γεγονός ότι κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, δείχνει πως η ομάδα του Νίκου Νιόπλια ενδιαφέρθηκε κυρίως να μην πάθει ζημιά πίσω και όχι να κυνηγήσει τη νίκη που, δίχως άλλο, θα μετρούσε διαφορετικά.

Η αγωνιστική πρόθεση του Παναθηναϊκού ήταν εμφανής από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Διάθεση για ρίσκο εκ μέρους των παικτών του Νιόπλια δεν υπήρχε. Ο προσανατολισμός τους εντός του γηπέδου, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τη διάταξη που επέλεξε ο προπονητής των «πρασίνων» (4-5-1), σαφέστατος. Κλείνουμε τους χώρους στους ιδιαίτερα ταχείς και ικανούς με την μπάλα στα πόδια μέσους και μπροστινούς της Ρούμπιν, γυρνάμε όσο μπορούμε την μπάλα και αν μας δοθεί η ευκαιρία να τους βρούμε σε ανισορροπία στην άμυνα, τότε με πλαγιοκοπήσεις ή μπαλιές στην πλάτη τους ψάχνουμε για το γκολ.

Μηδέν ουσία

Η τακτική αυτή πέτυχε μέχρις ενός σημείου στο πρώτο ημίχρονο, δίχως όμως αντίκρισμα, αφού οι «πράσινοι» αναλώθηκαν σε τρεξίματα χωρίς ουσία και απλώς ταλαιπώρησαν με πλαγιοκοπήσεις, απόρροια δύο πασών του Κατσουράνη στον Μαρίνο και τον Βύντρα, την άμυνα των Ρώσων, που ανησύχησαν μόνο στην κεφαλιά του Σισέ (44'), που πέρασε μόλις πάνω από το δοκάρι του Ρίζνικοφ.

Αντιθέτως, οι της Ρούμπιν μετά το πρώτο εικοσάλεπτο πάτησαν καλύτερα στο γήπεδο, πήραν στον έλεγχό τους την κατοχή της μπάλας, έδωσαν το ρυθμό που ήθελαν και χωρίς εντυπωσιακές ενέργειες κατάφεραν να απειλήσουν τέσσερις φορές την εστία του Τζόρβα στο πρώτο ημίχρονο. Με Κορνιλένκο (24' κεφαλιά άουτ, 27' σουτ απόκρουση Τζόρβα), Καραντενίζ (28' σουτ στη γραμμή ο Βύντρα) και Κασάεφ (36' βολίδα κόρνερ ο Τζόρβας).

Ούτε στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε κάτι στην προσέγγιση, τόσο του Παναθηναϊκού όσο της Ρούμπιν Καζάν, στον αγώνα. Το σκηνικό ίδιο και απαράλλαχτο, με τους «πράσινους» να παίζουν συντηρητικά και να προσπαθούν να μην αφήνουν χώρους στους γρήγορους και τεχνίτες Ρώσους μεσοεπιθετικούς. Μάλιστα, η Ρούμπιν έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον κορυφαίο της παίκτη, τον Κασάεφ, στο 64ο λεπτό, όταν βρέθηκε μόνος πλάγια στη μικρή περιοχή, έπιασε δυνατό σουτ, αλλά ο Τζόρβας με θαυμάσια ανακλαστικά πέταξε την μπάλα κόρνερ, αλλά και τον Ριαζάντσεφ στο 90ό λεπτό, όμως το πλασέ του έφυγε μόλις άουτ.

Η έξοδος των Καραγκούνη και Κατσουράνη και η είσοδος των Χριστοδουλόπουλου και Πλεσί στο ημίωρο πριν από τη λήξη, κατέδειξε ότι ο Νιόπλιας ήθελε να συνεχιστεί το ίδιο αγωνιστικό στιλ, αλλά και να φρεσκάρει τους χαφ, ώστε να μπορούν να καλύπτουν με επιτυχία τους χώρους. Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές αυτές έδωσαν ανάσα στους «πράσινους» που ανέβασαν κάπως ρυθμό και προσπάθησαν να κλείσουν τους Ρώσους στην περιοχή τους. Το κατάφεραν μέχρι ενός σημείου, αλλά στη μεγαλύτερη φάση του αγώνα, στο 91ο λεπτό, οι Σισέ, Μπουμσόνγκ και Βύντρα δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στην κενή από τερματοφύλακα εστία (γύρισμα κεφαλιά του Πλεσί σε κόρνερ του Χριστοδουλόπουλου).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας - Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι, Σιμάο, Μαρίνος (78' Μαυρίας), Κατσουράνης (61' Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (61' Πλεσί), Λουίς Γκαρσία, Σισέ.

ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ: Ρίζνικοφ - Καλέσιν, Ανσάλντι, Μποκέτι, Σέζαρ Νάβας, Νομπόα, Νάτσο, Κασάεφ (85' Μπιστρόφ), Ριαζάντσεφ, Καραντενίζ (65' Μάρτινς), Κορνιλένκο (95' Σιμπάγια).

ΠΗΓΗ:  enet.gr