21 Οκτ 2010

Δημόσιο: 1 δισ. ευρώ στην ΑΤΕ υπό την αίρεση της τρόϊκας



Πράσινο φως για την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα του δημόσιου πυλώνα, άναψε χθες η κυβέρνηση.Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση της Αγροτικής υπό δημόσιο έλεγχο διαφάνηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών...
Γιώργος Παπακωσταντίνου με τον διοικητή της ΑΤΕ Θόδωρο Πανταλάκη.Παράλληλα, σε μια «συμβολική κίνηση» ο υπουργός Επικρατείας... Χάρης Παμπούκης αποφάσισε να συμπεριλάβει τον διοικητή της ΑΤΕ στην κοινή επενδυτική επιτροπή με το Κατάρ, η οποία συμφωνήθηκε στο μνημόνιο που είχε υπογραφεί πριν από περίπου έναν μήνα στη Νέα Υόρκη, η οποία και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Παρασκευή, με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Στη χθεσινή συνάντηση Παπακωσταντίνου - Πανταλάκη συμφωνήθηκε κατ' αρχάς ότι το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Πρακτικά, τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Δημοσίου αφορούν τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που υποχρεούται να κάνει η ΑΤΕ.

Ο διοικητής της ΑΤΕ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το Δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση, αφού όμως προηγούμενως λάβει έγκριση από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει θέσει μια σειρά από ζητήματα μέχρι να δώσει την οριστική έγκριση, τα οποία συνδέονται με το πρόγραμμα εξυγίανσης της Αγροτικής που τους είχε παρουσιάσει ο κ. Πανταλάκης. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αίρεση της τρόικας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η τρόικα έχει μετακινηθεί από την αρχική άκαμπτη στάση της, με την οποία αξίωνε το κλείσιμο της Αγροτικής, και συζητεί πλέον το σχέδιο εξυγίανσής της, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την υπό όρους διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις στις «παραδοχές», στις οποίες η διοίκηση της ΑΤΕ έχει δομήσει τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια διάσωσης.Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξουσιοδότησε τον κ. Πανταλάκη να δώσει όλες τις πειστικές εξηγήσεις στην τρόικα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιοι ενδοιασμοί της.

Το ύψος της αύξησης του κεφαλαίου που απαιτείται για την Αγροτική υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 675 εκατ. ευρώ αφορούν τις προνομιούχες μετοχές που έχει δώσει η Αγροτική στο Δημόσιο, τις οποίες όμως θα πρέπει να τις ανταλλάξει με κοινές μετοχές.

Από την ανταλλαγή αυτή δεν προκύπτει για το Δημόσιο καμία επιβάρυνση. Επιπροσθέτως, το Δημόσιο θα πρέπει να συμμετάσχει με μετρητά ως βασικός μέτοχος της ΑΤΕ, με περίπου 325 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι την «τρύπα» στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, η οποία αποκαλύφθηκε μετά τα stress tests του περασμένου Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: enet.gr