21 Οκτ 2010

Στόχος της ΝΔ η νίκη σε πέντε περιφέρειες

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στη Ρηγίλλης για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να λέει χθες το βράδυ με ένταση, μιλώντας σε εκδήλωση γυναικών του κόμματος: «Τον Νοέμβριο,κάποιοι θα τρίβουν τα μάτια τους. Μην έχετε αμφιβολία».
Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος νωρίτερα ο κ. Σαμαράς- ο οποίος συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο - είχε ειδική σύσκεψη για τη «γαλάζια» στρατηγική και κυριάρχησε η εκτίμηση ότι το κλίμα βελτιώνεται καθημερινά, προς το καλύτερο, για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ενισχύεται η «αντιμνημονιακή» στρατηγική της ΝΔ και επενδύει, κυρίως στον δεύτερο γύρο, στα αντικυβερνητικά ανακλαστικά. «Είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουμε σε πέντε περιφέρειες, εκεί που μας είχαν ξεγραμμένους» λένε στενοί συνεργάτες του και μιλάνε για νίκες στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αν και εντοπίζουν πολλά σοβαρά προβλήματα σε άλλους, όπως π.χ. στον Πειραιά.

Σιγουριά εκφράζεται στη Ρηγίλλης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θεωρούν ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης θα κερδίσει τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Μ. Μπόλαρη . Θετικό πρόσημο διαπιστώνουν και στη Δυτική Μακεδονία, μία ακόμα περιφέρεια που υπολογίζουν για το βράδυ των εκλογών, αφού θεωρούν ότι νικητής θα είναι ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής. Στις «σίγουρες» περιφέρειες έχουν το Βόρειο Αιγαίο, όπου ο νομάρχης Λέσβου κ. Π. Βογιατζής καταγράφει, σύμφωνα με τους νεοδημοκρατικούς υπολογισμούς, μια σημαντική δυναμική.

Η Θεσσαλία, στην οποία θα βρίσκεται από σήμερα ο κ. Σαμαράς για τριήμερη περιοδεία, είναι στις γαλάζιες περιφέρειες, αφού όπως λένε στη Ρηγίλλης υπάρχει ικανοποίηση για την απήχηση του κ. Κ. Αγοραστού και ευελπιστούν σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο στον δεύτερο γύρο. Η Πελοπόννησος, το μεγάλο στοίχημα του κ. Σαμαρά, είναι μια Περιφέρεια που εκτιμάται ότι έστω και δύσκολα θα έχει γαλάζιο χρώμα και νικητής στον δεύτερο γύρο θα είναι ο κ. Δ. Δράκος , και επενδύουν στα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν στο ΠαΣοΚ με την υποψηφιότητα του κ. Π. Τατούλη.

Για τη Ρηγίλλης οι Περιφέρειες όπου η αναμέτρηση θεωρείται ντέρμπι είναι η Ηπειρος, η Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, για την Ηπειρο υπάρχουν πληροφορίες ότι τις τελευταίες 10 ημέρες αλλάζει η εικόνα και ο εκλεκτός της ΝΔ, ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνης , φέρεται να πιέζεται από τον υποψήφιο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Αργύρη. Στην Ανατολική Μακεδονία μιλάνε για καλή εμφάνιση του κ. Γ. Παυλίδη - όχι όμως ακόμα για νίκη-, μετά τα τελευταία προβλήματα στο ψηφοδέλτιο του εκλεκτού του ΠαΣοΚ κ. Αρ. Γιαννακίδη , ενώ ρευστή είναι η κατάσταση για τον κ. Αθ. Χειμάρα στην Κεντρική Ελλάδα, αφού είναι ισχυρή η υποψηφιότητα του εκλεκτού της Ιπποκράτους κ. Κλ. Περγαντά. «Μαύρη τρύπα» η υποψηφιότητα Κικίλια
Χαμένες θεωρούν στη ΝΔ τις Περιφέρειες του Ιονίου, της Κρήτης, της Δυτικής Ελλάδας, του Νοτίου Αιγαίου και της Αττικής. Βέβαια για την Αττική και τα Ιόνια νησιά η Ρηγίλλης εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν οι «αντάρτες» του ΠαΣοΚ, οι κκ. Ι. Δημαράς και Γ. Καλούδης, αντίστοιχα, άρα μιλάνε για ενδεχόμενη ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων. Στην Κρήτη αισιοδοξούν ότι δεύτερος θα είναι ο κ. Ι. Πλακιωτάκης και ο εκλεκτός της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη κ. Δ.Γιαννουλάκης θα βρεθεί στην τρίτη θέση.

Πολλές δυσκολίες εντοπίζονται στην Αττική, όπου ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Β.Κικίλιας συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά και δεν διαπιστώνουν ιδιαίτερα ανοδικές τάσεις, παρά τις τονωτικές επικοινωνιακές και πολιτικές ενέσεις του ίδιου του κ. Σαμαρά, ο οποίος τον έχει πάντα δίπλα του στις περιοδείες του εντός του Λεκανοπεδίου. «Η πολιτική του μνημονίου πρέπει να αλλάξει»
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και πάλι χθες βράδυ ο κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση των γυναικών της ΝΔ:

«Τα ψέματα τελειώνουν. Ολες οι Ελληνίδες, όλοι οι Ελληνες το βλέπουν ξεκάθαρα:οι πολιτικές του μνημονίου οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης, οικονομικής παράλυσης και ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε με επικριτική διάθεση: «Δεν πάει άλλο. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Η πολιτική του μνημονίου πρέπει να αλλάξει» .

Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη» και ζήτησε να μην υπάρξει αποχή λέγοντας: «Είναι υποχρέωση που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεν μπορεί να χαθεί- όπως θέλει το ΠαΣοΚ- στην αποχή ή στην ανοχή ή στην αδράνεια του “καναπέ”. Βγείτε, λοιπόν, μπροστά... Η αποχή είναι ψήφος στο ΠαΣοΚ».

Την προσεχή Τετάρτη ο κ. Σαμαράς, έπειτα από πολύμηνη απουσία, θα παραστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Επίσης ο κ. Σαμαράς το επόμενο διάστημα αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση που θα γίνει στη London School of Εconomics, ενώ προγραμματίζει έναν γύρο περιοδειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
πηγη:Το Βημα ον line