21 Οκτ 2010

Επί τάπητος οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση στη σύνοδο πρυτάνεων το Σαββατοκύριακο

 Ετοιμοπόλεμη η πανεπιστημιακή κοινότητα
Έτοιμη να ανοίξει «πόλεμο» με το υπουργείο Παιδείας είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα, περιμένοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Η αρμόδια υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, κάλεσε σε διάλογο κόμματα, κοινωνικούς φορείς και καθηγητές.

Τα θέματα των αλλαγών θα συζητηθούν στη Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, όπου ήδη διοργανώνεται πορεία διαμαρτυρίας από φοιτητές αριστερών παρατάξεων.

«Αν μας πουν ότι ''σας δίνουμε τώρα τις προτάσεις μας και σε δύο μήνες νομοθετούμε'', θα μας βρουν απέναντί τους» λέει σχετικά στο ΒΗΜΑ  γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Ευγενία Μπουρνόβα. «Για τις αλλαγές που μας έχουν ήδη ανακοινώσει χρειάζεται διαβούλευση πολλών μηνών» καταλήγει.

Την ίδια στιγμή, στο παιχνίδι του... αντιδιαλόγου μπήκε και η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ). Σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της Μιχάλης Νικηφόρος ζήτησε την έναρξη «αντιδιαλόγου» για τις αλλαγές με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όπως υπογράμμισαν μέλη της ΠΑΣΠ, αν οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν κινηθούν στην κατεύθυνση όσων διατυπώθηκαν στους Δελφούς, η κυβέρνηση θα βρει τους φοιτητές απέναντί της.

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι της πρωτεύουσας. Ήδη ομάδες φοιτητών εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για σήμερα, Πέμπτη, όπως καταλήψεις σε λεωφορεία της γραμμής 608 που εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο και παραστάσεις στα γραφεία των προέδρων τμημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Την Παρασκευή θα γίνουν πορείες από φοιτητές προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη υπό κατάληψη βρίσκονται το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και σχολές της περιφέρειας.
Newsroom ΔΟΛ