2 Ιαν 2021

Γ. Μαστέλλου : Nα ξεκινήσει πιλοτικά το έργο του δημοτικού οδοφωτισμού από μια Δημοτική Κοινότητα



Είχαμε αναφερθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκαστρου Ευρωστίνης όπου συζητήθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου. Ο δήμαρχος
Βλάσης Τσιώτος γνωστοποίησε  εξ αρχής ότι προτίθεται να εξετάσει την.. περίπτωση σύναψης δανείου για τον σκοπό αυτό με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Μάλιστα, οριοθέτησε και την συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίζοντας πως το θέμα προς συζήτηση ήταν η επίσημη ερώτηση προς το Ταμείο για το αν ο Δήμος έχει την δυνατότητα σύναψης δανείου για την αλλαγή του δημοτικού οδοφωτισμού.


Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος  Γιόλα  Μαστέλλου τάχθηκε  υπέρ της ενεργειακής αναβάθμισης και της αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, ωστόσο,εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η πρότασή της ..

Όλη η τοποθέτησή της: 


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ)


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


ΣΤΟΧΟΣ:


η μείωση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, η παροχή ασφαλούς και βιώσιμης ανταγωνιστικής και οικονομικά προσιτής ενέργειας, η μείωση των ανθρακούχων εκπομπών, η βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού, η δημιουργία κέντρου τηλε-διαχείρισης και η εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο μας.


Τρεις είναι οι Μέθοδοι Χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Έργου της Αντικατάστασης Δημοτικού Ηλεκτροφωτισμού:


1. Με ίδιους πόρους


Χρηματοδότηση της επένδυσης από «Ίδιους Πόρους». H διαδικασία θα υλοποιηθεί με το καθεστώς Προμήθειας – Εγκατάστασης, η συνολική εγγύηση του εξοπλισμού και των αυτοματισμών που θα επιλεγούν θα διέπεται από τις διαδικασίες προμήθειας του δημόσιου τομέα και η συνολική ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας θα γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, ο Δήμος αναλαμβάνει το σύνολο της ευθύνης για τον έλεγχο του συστήματος οδοφωτισμού και την τήρηση των όρων της εξοικονόμησης.


2. Με δανεισμό


Χρηματοδότηση της επένδυσης με δανεισμό. Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω δανεισμού, συνήθως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η αποπληρωμή μέσω παρακράτησης των ΚΑΠ ή των λοιπών διαθέσιμων πόρων,υποθηκευσης δημοτικών ακινήτων, ανεξάρτητα του αποτελέσματος της εξοικονόμησης. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο αποπληρωμής κυμαίνονται μεταξύ του 2,5%-4,0 % (μεσοσταθμικά), επιλογή περιόδου αποπληρωμής μεταξύ 10 και 20 ετών και επιλογή σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου.


3. Με τη συνεργασία ιδιωτών


Χρηματοδότηση της επένδυσης με μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα, ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης. Η χρηματοδότηση γίνεται με βάση τις διατάξεις του σχετικού νόμου 3855/2010 και ειδικότερα για Παροχή Υπηρεσιών Φωτισμού πολυετούς διάρκειας, με αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης μέσω των Ανταποδοτικών Τελών αποκλειστικά και μόνο με βάση το αποτέλεσμα στη διάρκεια της επιλεχθείσας Συμβατικής Περιόδου. Ο Φορέας στην περίπτωση αυτή θα έχει σαν όφελος την Εγγυημένη Απόδοση (έκπτωση επί της εξοικονόμησης, ανεξάρτητα του αποτελέσματος το οποίο αφορά τον Ανάδοχο). Το σύνολο του ρίσκου, της ευθύνης λειτουργίας του Συστήματος και της εγγύησης του εξοπλισμού, βαραίνει τον Ανάδοχο για το σύνολο της Συμβατικής Περιόδου.


Εγγυητής του όλου επιχειρηματικού σχεδίου θα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι κρατικός φορέας και υπό τον έλεγχο και την έγκριση του οποίου πραγματοποιούνται όλα τα ανάλογα έργα.


ΠΡΟΤΑΣΗ μου : η αντικατάσταση του φωτισμού να πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε μία Δημοτική Κοινότητα , με δημοτική ή περιφερειακή χρηματοδότηση και σταδιακά αν διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν προς όφελος των δημοτών, να επιλεγεί για το σύνολο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, μια από τις τρεις Μεθόδους Χρηματοδότησης Υλοποίησης του Έργου με μια ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου», καταλήγει την ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη τοποθέτησή της.