8 Ιουλ 2011

Καπέλο στις δόσεις των δανείων


Νέο καπέλο στις δόσεις εκατομμυρίων νοικοκυριών φέρνει η αύξηση στο βασικό επιτόκιο του ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Πλέον το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,5% από 1,25% μέχρι πρότινος και από 1% στις αρχές του έτους...

ανεβάζοντας κατά εκατοντάδες ευρώ το κόστος αποπληρωμής των δανείων.
για τους δανειολήπτες. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, τόνισε την αναγκαιότητα της κίνησής του για την ανάσχεση του πληθωρισμού.
Πρόκειται φέτος για τη δεύτερη αύξηση επιτοκίου, κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Αναμενόμενη. Στο μέτωπο των επιτοκίων θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση της αύξησης ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κ. Τρισέ την είχε προαναγγείλει ήδη από τον προηγούμενο μήνα χρησιμοποιώντας τη φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» απέναντι στον πληθωρισμό, η οποία συνήθως υποδηλώνει ότι θα επακολουθήσει αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.
Μιλώντας χθες, ο διοικητής της ΕΚΤ άλλαξε τη φρασεολογία του λέγοντας ότι μετά την αύξηση η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «παρακολουθεί πολύ στενά» τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η φράση αυτή, με βάση τις προηγούμενες κινήσεις της ΕΚΤ, λαμβάνεται από τις αγορές ως ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίου πριν από το φθινόπωρο. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια του ευρώ θα είναι στο 1,75% στο τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ είχε μείνει αμετάβλητο στο 1% από τον Μάιο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2011, όταν και αυξήθηκε στο 1,25%.

Τι σημαίνει η αύξηση. 
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, άμεσα χαμένοι είναι όσοι δανειολήπτες έχουν δάνεια, στεγαστικά ή καταναλωτικά, τα οποία εξαρτώνται από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Σε απόλυτους αριθμούς, ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ για 15 χρόνια, μέχρι χθες, με τελικό επιτόκιο 4,25% (επιτόκιο ΕΚΤ πλέον τραπεζικού περιθωρίου) επιβαρυνόταν με μηνιαία δόση 752 ευρώ. Από σήμερα, μετά την αύξηση της ΕΚΤ, με τελικό επιτόκιο 4,5% (επιτόκιο ΕΚΤ πλέον τραπεζικού περιθωρίου) η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 765 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, καπέλο 13 ευρώ τον μήνα ή 156 τον χρόνο. Η επιβάρυνση αυξάνεται όσο μεγαλώνει η διάρκεια και το ύψος του δανείου. Ετσι, για παράδειγμα, για ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ για 20 χρόνια μέχρι χθες, με τελικό επιτόκιο 4,25% (επιτόκιο ΕΚΤ πλέον τραπεζικού περιθωρίου) η μηνιαία δόση ήταν 929 ευρώ. Σήμερα, μετά την αύξηση με τελικό επιτόκιο 4,5% (επιτόκιο ΕΚΤ πλέον τραπεζικού περιθωρίου), η δόση ανεβαίνει στα 950 ευρώ. Ο δανειολήπτης, δηλαδή, πληρώνει επιπλέον 21 ευρώ τον μήνα ή 252 τον χρόνο. Τέλος, για δάνειο 200.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 30 χρόνια, από τα 984 ευρώ η μηνιαία δόση αυξάνει στα 1.014. Δηλαδή, ουσιαστικά εν μια νυκτί προκύπτει για τον δανειολήπτη επιπλέον κόστος: 30 ευρώ τον μήνα ή 360 τον χρόνο.
ΤΑ ΝΕΑ