27 Μαΐ 2011

Εξετάζουν περικοπές κατά 10% στο εφάπαξ


Μείωση του εφάπαξ κατά µέσον όρο 10% σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των νέων περικοπών που προβλέπονται για τις συντάξεις στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα για την οικονοµία.

Παράλληλα, τριπλή µείωση θα έχουν... χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω των µέτρων αυτών, που εκτιµάται ότι θα οδηγήσουν σε απώλειες ακόµη και 25%.
 Τα 6 νέα µέτρα περικοπών στις συντάξεις προκαλούν θύελλα αντιδράσεων από τα εργατικά συνδικάτα. Ηδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οργανώνουν συλλαλητήριο στις 4 Ιουνίου στην Οµόνοια και προετοιµάζονται για 24ωρη γενική πανεργατική απεργία εντός του Ιουνίου.
Τα νέα 6 µέτρα, τα οποία θα εξειδικευτούν την επόµενη εβδοµάδα και αφού πρώτα τεθούν υπ’ όψιν της τρόικας, µετά και τις δευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, είναι τα εξής:

1. Επιβάλλεται νέος αυξηµένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραµείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και άνω και θα φθάνουν στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

2. Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεµβρίου κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους, όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.
Μειώσεις θα υπάρξουν από 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις (έπειτα από τις αναλογιστικές µελέτες). Οι µειώσεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.
Πλαφόν θα επιβληθεί από 1/1/2012 (ή και νωρίτερα) και στις επικουρικές συντάξεις. Το µέτρο θα συνδυαστεί µε περικοπές της τάξεως ακόµη και του 30%, την αλλαγή του τρόπου υπολογισµού τους, ώστε να περιοριστούν σταθερά στο µέλλον, ενώ δεν αποκλείεται και η – κατά περίπτωση – αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

3. Οσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί η παρακράτηση κλιµακωτής εισφοράς (ανάλογα µε το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο µέτρο αυτό δεν περιλαµβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών και µητέρων.

4. Τίθεται πλαφόν στις κύριες συντάξεις. Θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόµενες από τον νόµο διατάξεις. Σύµφωνα µε αυτές, το ανώτατο όριο είναι στα 2.775 ευρώ (2.350 στο ΙΚΑ) και για δύο κύριες συντάξεις περίπου στα 3.650 ευρώ.

5. Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Εκτιµάται ότι θα εξαιρεθούν περίπου 150.000 δικαιούχοι.

6. Για το εφάπαξ οι περικοπές θα οριστικοποιηθούν την επόµενη εβδοµάδα. Εξετάζεται µείωση κατά 10% ή αύξηση των εισφορών για όσους καλύπτονται από ελλειµµατικούς φορείς, χωρίς να αποκλείεται συνδυασµός και των δύο.

ΠΗΓΗ: tanea.gr