8 Ιουλ 2011
Αρχίζει τις διορθώσεις στον "Καλλικράτη"
Το δικό του στίγμα έδωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης προαναγγέλλοντας, στην πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, «διορθώσεις» στον «Καλλικράτη», νέο δεύτερο, σημαντικότερο, όπως είπε, κύμα μεταφοράς...
αρμοδιοτήτων, αλλαγές στην «τρόικα» του υπουργείου Εσωτερικών, κατάθεση νομοσχεδίου για δημοψήφισμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» και... νέο εκλογικό νόμο, καθώς σε αντίθεση με τον Γιάννη Ραγκούση που υποστήριζε ότι ο "εκλογικός νόμος είναι έτοιμος"*, ο νέος υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει προσχέδιο νόμου.
«Καλλικράτης»
«Μια πρακτική πνοή στον "Καλλικράτη"», δήλωσε πως θέλει να δώσει ο υπουργός, σημειώνοντας πως «άλλο πράγμα η μεταρρύθμιση σε νομοθετικό πλαίσιο και άλλο σε επιχειρησιακή κλίμακα».
Έτσι προανήηγειλε:
- Αλλαγές σε διατάξεις που αφορούν τα οικονομικά των ΟΤΑ και ειδικόρτερα στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των δήμων, την «τρόικα» του ΥΠΕΣ δηλαδή,
- Επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταφορά προσωπικού και αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, καθώς δεν έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες (όπως, για παράδειγμα, οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών που πρέπει να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Αττικής),
- Λύση στο πρόβλημα των συμβούλων των νησιωτικών συμπλεγμάτων που διαμένουν ή εργάζονται εκτός και δεν με το σημερινό καθεστώς δεν προβλέπεται άδεια για τη συμμετοχή τους σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ή εκτελεστική επιτροπή,
- Διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με το Συμπαραστάτη του Δημότη-Πολίτη, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει επιλογή με κλήρωση
- Επίσπευση της εκλογής των οργάνων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Δεύτερο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων
Ο Χάρης Καστανίδης εξήγγειλε, επίσης, δεύτερο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων, σημαντικότερο από το πρώτο, και -όπως είπε- η διαπραγμάτευση δε θα γίνεται μεταξύ υπουργείων, αλλά σε ένα όργανο, αποτελούμενο από εκπρόσωπο υπουργείων και τους γενικούς γραμματείς περιφερειών, ώστε να γίνεται άμεσα η μεταφορά.
Για το ΕΣΠΑ, είπε πως θα γίνει συστηματική προσπάθεια για τεχνική βοήθεια (επικοινωνιακοί σύμβουλοι, ανάπτυξη μηχανισμών) προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη απορροφητικότητα.
«Δε φτάνουν μόνον οι προσπάθειες από την κυβέρνηση, πρέπει να συμβάλλουν και οι περιφέρειες», σημείωσε ο υπουργός.
Απέκτησε πρόσωπο η θέση του γ.γ. Αυτοδιοίκησης
Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του Χάρη Καστανίδη να προχωρήσει στις «διορθώσεις» που θέλει να κάνει στον «Καλλικράτη» είναι και η τοποθέτηση στη θέση του γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης του Θανάση Ξηρού, του δεξιού του χεριού στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί πως επί υπουργίας Γ. Ραγκούση παρότι συζητιόταν από τον περασμένο Ιανουάριο η θέση δεν είχε καλυφθεί.
Η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών, και -όπως επισήμανε- «πρέπει να το βάλουμε να περπατήσει και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του».
Δημοψήφισμα
Παράλληλα ο νέος υπουργός αναφέρθηκε και στις τέσσσερις - πλην "Καλλικράτη" προτεραιότητες του: Για το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, είπε πως θα αναμορφωθεί συνολικά ο Ν. 350/76, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και προανήγγειλε πως θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα σχετικό νομοσχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων θα γίνεται πρόβλεψη για περιγραφή του ερωτήματος στο δημοψήφισμα, όπως, για παράδειγμα, ο αριθμός των βουλευτών.
Εκλογικός νόμος
Όπως προαναφέρθηκε, παρά το ότι ο προηγούμενος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης δήλωνε ότι ήταν έτοιμος να καταθέσει, ακόμη και αύριο, το νέο εκλογικό νόμο, ωστόσο, ο νέος υπουργός, ο Χάρης Καστανίδης, έδωσε μια άλλη εκδοχή, λέγοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο νόμου.
Είπε, όμως, πως υπάρχουν κάποιες θεμελιώσεις αρχές-κείμενα από το Δεκέμβρη του 2007 (τότε ο Χάρης Καστανίδης ήταν υπεύθυνος στον τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ), αλλά και κάποια άλλα εξειδικευμένα κείμενα που γράφτηκαν στην πορεία.
Για το τελικό σχέδιο, πάντως, σημείωσε πως θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπής, καθώς όπως είπε είναι θέμα πολιτικής απόφασης για το αν θα πάμε στη λογική της πλειοψηφίας των 2/3, δηλαδή, της συμφωνίας με τα άλλα κόμματα ή της απλής πλειοψηφίας που σημαίνει εφαρμογή του από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Χρηματοδότηση κομμάτων - «πόθεν έσχες»
Όσον αφορά στο «πόθεν έσχες» και τα οικονομικά των κομμάτων, ερωτηθείς σχετικά από την aftodioikisi.gr, είπε ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προεργασία από το Γιάννη Ραγκούση, για το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ για το "πόθεν έσχες" υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Δικαιοσύνης αναμόρφωσε το πλαίσιο του «πόθεν έσχες» για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τώρα το ίδιο θα πράξει με τους πολιτικούς. Σημείωσε, δε, το ζητούμενο είναι πώς θα υποβάλλεται, ποια στοιχεία θα κατατίθενται και, κυρίως, πώς θα ελέγχεται.
Aftodioikisi.gr