8 Ιουλ 2011

Αρση μονιμότητας και μηδενικές αυξήσεις στον ΟΤΕ


 Την άρση της μονιμότητας, το πάγωμα των μισθών και την κατάργηση μιας σειράς «προνομίων» περιλαμβάνουν οι προτάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ, οι οποίες με τη μορφή τελεσιγράφου παραδόθηκαν χθες στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Οργανισμού (ΟΜΕ-ΟΤΕ)...

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η διοίκηση του ΟΤΕ με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Μ. Τσαμάζ τόνισε την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και την ανάγκη για μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 300 εκατ. ευρώ στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Τσαμάζ υποστήριξε με έμφαση ότι το καθεστώς μονιμότητας των υπαλλήλων του ΟΤΕ εμποδίζει την εταιρεία να επιτύχει ουσιαστική μείωση του λειτουργικού της κόστους, καθώς όποιες περικοπές και να γίνουν σε άλλους τομείς, αν δεν μειωθεί το κόστος προσωπικού ο Οργανισμός δεν θα μπορέσει να περιορίσει τα λειτουργικά του έξοδα.

Οι προτάσεις. 
Η διοίκηση του ΟΤΕ κάλεσε την ΟΜΕ-ΟΤΕ να μελετήσει τις προτάσεις ούτως ώστε η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας να υπογραφεί εντός δύο μηνών.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
Κατάργηση της μονιμότητας για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν από το 2005.
 Διατήρηση μισθών στα σημερινά επίπεδα (μηδενικές αυξήσεις και πάγωμα ετήσιας ωρίμασης 2,2%).
 Κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί σε παλαιότερες εποχές (π.χ. επίδομα παραμεθόριων περιοχών, θέρμανσης, ειδικών συνθηκών κ.λπ.) και διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπονται από τον νόμο, και εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση).
Δημιουργία νέου μισθολογίου βασιζόμενου στη σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση.
 Περιορισμό συνδικαλιστικών αδειών στο επίπεδο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία.
 Εξορθολογισμό αδειών ασθενείας (το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ δικαιούται τόσους μήνες άδειας ασθενείας όσα τα έτη υπηρεσίας) και κατάργηση ειδικών αδειών (π.χ. λόγω ονομαστικής εορτής).
Παύση χορήγησης εννέα μισθών, πέραν του εφάπαξ, σε όσους συμπληρώνουν 35ετία και αποχωρούν από την εταιρεία κατόπιν αιτήσεώς τους.
 Τροποποίηση διατάξεων του πειθαρχικού ελέγχου.
 Διάφορες μορφές εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού.


ΤΑ ΝΕΑ