8 Ιουλ 2011

Κ.Κόλλιας :" Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας για τα οικονομικά του ΕΛΓΑ"


Με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τον ΕΛΓΑ στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Όταν ήμουν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, είχα επισημάνει τους κινδύνους που υπέκρυπταν..
 
οι προβλέψεις της Κυβέρνησης για τα οικονομικά του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο, ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει την αυξημένη εισφορά προκαταβολικά, επί ποινή έως και κατάσχεσης της περιουσίας του. Αντίθετα, η πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημιώσεις ανάλογες προς τη ζημιά. Εάν δηλαδή κάποια χρονιά ο Οργανισμός καταστεί ελλειμματικός τότε, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά, ο ΕΛΓΑ μπορεί να μειώνει οριζόντια, αναλογικά και, βεβαίως, αυθαίρετα, τις αποζημιώσεις.
Η τότε ηγεσία του Υπουργείου επέμενε ότι η οικονομική ευρωστία του ΕΛΓΑ ήταν εγγυημένη, αφού είχαν υπολογίσει εισπράξεις 150 εκατομμύριων ευρώ από τις εισφορές των αγροτών, ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων και κάλυψη του 20% των λειτουργικών δαπανών του ΕΛΓΑ από το κράτος. Σε αυτά τα επιχειρήματα, είχα αντιτάξει τα πραγματικά νούμερα: στο κομμάτι των εξόδων, ο ΕΛΓΑ έχει ετήσια λειτουργικά έξοδα, ακόμα και μετά τις πρόσφατες απολύσεις γεωπόνων και γεωτεχνικών και τη δραστική μείωση των αμοιβών όσων απέμειναν,  τα λειτουργικά έξοδα είναι πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, οι απαιτήσεις σε αποζημιώσεις μέχρι το 2009 υπερέβαιναν ετησίως τα 300 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο.
Στο σκέλος των εσόδων, είχα επισημάνει ότι τα 150 εκατομμύρια από εισφορές είναι όνειρο θερινής νυκτός, πράγμα το οποίο επαληθεύθηκε από την τοποθέτηση του Υφυπουργού στην επερώτησή μας, αφού η απόδοση ακόμα και της αυξημένης εισφοράς το 2011 μόλις που ξεπέρασε τα 75 εκατομμύρια – τα μισά δηλαδή από όσα υπολόγιζε το Υπουργείο. Επιπλέον, έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2011, 18 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καταβάλει το κράτος για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, χωρίς να υπολογίζονται λοιπά λειτουργικά έξοδα.
Τα νούμερα λένε την αλήθεια: 75 εκατομμύρια από την εισφορά και 18 εκατομμύρια από το κράτος κάνουν 93 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα έξοδα και οι απαιτήσεις ξεπερνούν, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, τα 350 εκατομμύρια. Από πού θα βρεθούν λοιπόν αυτά τα χρήματα, ώστε να πανηγυρίσει η Κυβέρνηση για την «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ. Η απάντηση είναι αυτονόητη: από τους αγρότες. Ο Προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για το 2010 ανέφερε στα έξοδα για καταβολή αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζονται τα ΠΣΕΑ, μόλις 176 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι βέβαιο ότι οι επόμενοι προϋπολογισμοί θα αναφέρουν ακόμα μικρότερα ποσά για καταβολή αποζημιώσεων. Ακόμα κι αν δεχθεί κανείς ότι οι πραγματικές απαιτήσεις για αγροτικές αποζημιώσεις κατ’ έτος θα είναι μόλις 176 εκατομμύρια, γεγονός που δεν πρόκειται να ισχύσει σε καμία περίπτωση, ακόμα κι έτσι, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Η λύση, σύμφωνα με τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ και την πολιτική της Κυβέρνησης, είναι μία: είτε περικοπή των αποζημιώσεων, είτε περαιτέρω αύξηση των εισφορών. Το έχουμε δει ήδη στην Κορινθία, είδαμε τι έγινε με τις αποζημιώσεις του 2009, με τις βροχοπτώσεις του 2010, βλέπουμε τι πάει να γίνει τώρα με τον περονόσπορο. Έτσι σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει αποθεματικό στον ΕΛΓΑ, κόβοντας αποζημιώσεις, στέλνοντας τον λογαριασμό στους αγρότες. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση τις επιλογές της θα τις βρει μπροστά της, αυτό όμως λίγο ενδιαφέρει τους παραγωγούς μας, οι οποίοι μέχρι τότε θα έχουν παραδοθεί στην ανέχεια και την απελπισία.»