8 Ιουλ 2011

Π. Αναγνωσταράς: Αιχμές κατά Τατούλη για τα σκουπίδια


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σκοπεύει να υποβάλλει ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς για τη μη ύπαρξη περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Όπως τονίζει, σε συνέντευξή του, στην aftodioikisi.gr, «δεν μπορεί...
 
να κατηγορούμεθα εμείς, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι την στιγμή που το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε δώσει λύση στο πρόβλημα, με δεδομένο ότι  κανένας δήμος δεν μπορεί αυτόνομα να διαχειριστεί τα απορρίμματά του».

Αιχμές κατά Τατούλη


Δηλώνει, δε, πως ακόμα περιμένει «να γίνει πράξη η εξαγγελία του κ. Τατούλη ότι έως το τέλος του Μαρτίου (που πέρασε) θα προκηρύξει διεθνή Διαγωνισμό για πλήρη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Πρόβλημα η μη μεταφορά υπαλλήλων μαζί με υπηρεσίες τους


Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς χαρακτηρίζει λάθος τη δυνατότητα που δόθηκε στους υπαλλήλους των τ. νομαρχιών να μην ακολουθήσουν την υπηρεσία τους και να παραμείνουν στην περιφέρεια, καθώς αυτό ανάγκασε το δήμο «να τις στελεχώσουμε με προσωπικό χωρίς ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο που όντως είχε ως συνέπεια την αργοπορία στην εξυπηρέτηση των δημοτών».

Νερό: Χρωστούν και υπηρεσίες του Δημοσίου


Όσον αφορά στο νερό και στη μη πληρωμή των λογαριασμών από τους δημότες, όπως σημειώνει, «η ΔΕΥΑΝ προσπαθεί να εισπράξει οφειλές από τους δημότες του πρώην Δήμου Ναυπλίου εφαρμόζοντας διακοπές υδροδότησης». Πέραν αυτού, όπως σημειώνει, και δημόσιοι Οργανισμοί χρωστούν στο δήμο, όπως, για παράδειγμα, οι φυλακές που έχουν χρέος 150.000 ευρώ.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

-Κύριε δήμαρχε, επτά μήνες μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ποια είναι τα προβλήματα που προέκυψαν από το νέο ενοποιημένο Δήμο Ναυπλίου και πώς τα αντιμετωπίζει η δημοτική Αρχή;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν κυρίως οργανωτικά. Ιδιαίτερα με τις υπηρεσίες που ανήκαν στην πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και μεταφέρθηκαν στο δήμο μας.

Είναι γεγονός ότι ήταν λάθος να δοθεί η διακριτική ευχέρεια στους υπαλλήλους αυτών των υπηρεσιών να επιλέξουν να μην ακολουθήσουν την υπηρεσία τους και να παραμείνουν στην περιφέρεια. Αυτό είχε ως συνέπεια να έλθουν υπηρεσίες στελεχωμένες μόνο με το μισό προσωπικό τους. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να τις στελεχώσουμε με προσωπικό χωρίς ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο που όντως είχε ως συνέπεια την αργοπορία στην εξυπηρέτηση των δημοτών.

Η κατάργηση των νομικών προσώπων και η δημιουργία άλλων ήταν και αυτή μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και η σύνταξη του προϋπολογισμού πήγε πίσω έως ότου μαζευτούν όλα τα οικονομικά στοιχεία έργα και μελέτες των υπό συγχώνευση δήμων.

-Όσον αφορά στη χωματερή στην Καραθώνα, αληθεύει πως έχουν κληθεί αντιδήμαρχοι να δώσουν εξηγήσεις για το ό,τι ακόμη δεν έχει κλείσει, και σύντομα μπορεί να κληθείτε και εσείς;

Η έλλειψη πόρων είναι ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα και βέβαια μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση είναι πολύ δύσκολο να εισπράξεις έσοδα από δημότες και επιχειρηματίες.

Από το 2005 έως σήμερα κανένας εγκεκριμένος περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει υλοποιηθεί.

Ο εκάστοτε περιφερειάρχης πρότεινε κάποιο σχέδιο το οποίο ποτέ δεν εφαρμοζόταν. Τώρα περιμένουμε να γίνει πράξη η εξαγγελία του κ. Τατούλη ότι έως το τέλος του Μαρτίου (που πέρασε) θα προκηρύξει διεθνή Διαγωνισμό για πλήρη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Βρισκόμαστε στο αδιέξοδο και συνεχίζουμε να θάβουμε τα απορρίμματα σε πρώην χωματερές.

-Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για τη δημιουργία μιας νέας χωματερής, ενός ΧΥΤΥ, ποιες οι προτάσεις σας, και πού «κολλούν», εάν υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί κανένας περιφερειακός σχεδιασμός θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, γιατί δεν μπορεί να κατηγορούμεθα εμείς, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι την στιγμή που το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε δώσει λύση στο πρόβλημα, με δεδομένο ότι  κανένας δήμος δεν μπορεί αυτόνομα να διαχειριστεί τα απορρίμματά του και βέβαια θα ήταν εντελώς ασύμφορη μια τέτοια ενέργεια με δεδομένο τον μικρό όγκο απορριμμάτων.

-Πολλοί δημότες από τους δήμους που ενοποιήθηκαν με το Ναύπλιο δεν έχουν πληρώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια την κατανάλωση νερού στις επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, με αποτέλεσμα αυτό το «έλλειμμα» να μεταφέρεται στη ΔΕΥΑΝ. Πώς σκοπεύεται να αντιμετωπίσετε την όλη κατάσταση, με δεδομένο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τόσο για το δήμο όσο και για τους δημότες του;

Προβαίνουμε σε διακοπές νερού. Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη εισπράξει 200.000,00€ από καταναλώσεις νερού στους Δήμους Ν. Τίρυνθας-Μιδέας-Ασίνης. Παράλληλα η ΔΕΥΑΝ προσπαθεί να εισπράξει οφειλές από τους δημότες του πρώην Δήμου Ναυπλίου εφαρμόζοντας σε αυτή διακοπές υδροδότησης.

Παράλληλα, προσπαθούμε να εισπράξουμε και οφειλές από Δημόσιους Οργανισμούς που καθυστερούν να πληρώσουν. Αναφέρω το παράδειγμα των φυλακών που χρωστάνε 150.000,00€ από τα τέλη ύδρευσης.