26 Μαΐ 2011

Σαμαράς: «Οχι εκβιασμούς στην ΝΔ»


«Τους λέω από τώρα: Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία». Με τη φράση αυτή προσδιόρισε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς την αυριανή του στάση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Δ. για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ..

έστειλε μήνυμα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη πολιτική, λέγοντας: «Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;».

Οι δυο προαναφερόμενες φράσεις του κ. Σαμαρά είναι ενδεικτικές της γραμμής που θα τηρήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να στείλει μηνύματα, όπως λένε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., τόσο στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά απευθύνεται ουσιαστικά τόσο εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ε.Ε. και σε τμήμα του ΕΛΚ, όσο και στην εγχώρια σκηνή, π.χ. διοίκηση του ΣΕΒ, αλλά ενδεχομένως και σε ορισμένα στελέχη εντός του κόμματός του.

Είναι ενδεικτικό ότι τη στάση του κ. Σαμαρά επικροτεί το περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή και στενοί του συνεργάτες έλεγαν, ότι ο τέως Πρωθυπουργός συμφωνεί πως σε καμία περίπτωση η Ν.Δ. δεν πρόκειται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τελικό αποδέκτη την Ε.Ε. επανέλαβε, αυτό που είπε και προ ημερών, ότι το κόμμα υιοθετεί στο ακέραιο τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει τους τρόπους που αποφασίστηκαν.

«Συναινούμε στο στόχο. Δεν στηρίζουμε, όμως, τον τρόπο. Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, όπως π.χ. τις δηλώσεις για έξοδο από το ευρώ.
«Μέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές! Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα…».

Για μια ακόμη φορά ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων ενός Μνημονίου, που αποδεδειγμένα, πλέον δεν βγαίνει και δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση και είπε με έμφαση: «Σεβόμαστε τους εταίρους μας, αλλά και ζητούμε το σεβασμό τους. Τους βλέπουμε ως εταίρους. Όχι ως δανειστές. Εμείς πρώτοι θέλουμε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Εμείς πρώτοι θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που σήμερα μας δανείζουν».

Στη συνέχεια μίλησε με πολλά υπονοούμενα για όσους κατ’ αυτόν επιχειρούν αποσταθεροποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές επιχειρούν αποσταθεροποιήσεις. Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές, προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο, πράγματα που δεν τα αντέχει. Και που δεν οδηγούν πουθενά…Κάνουν λάθος κι όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις. Κάνουν λάθος κι όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις».

το Βήμα on line