26 Μαΐ 2011

Ζυγίζουν το ρίσκο της κάλπης


Τις παρενέργειες ενός δηµοψηφίσµατος ζυγίζει τώρα η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η σπουδή της να επιβεβαιώσει πως συµφωνεί µε τη διενέργειά του προκαλεί ακόµη και εσωτερικούς τριγµούς.
Λίγες ώρες µετά τις διαρροές πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξετάζει..
πολύ σοβαρά το ενδεχόµενο να ζητήσει τη λαϊκή ετυµηγορία µε δηµοψήφισµα, η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι καταφεύγοντας στον λαό εγκαταλείπει τις διαπραγµατεύσεις για να υπάρξει συµφωνία µε την τρόικα. Ως εκ τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε χαµηλά το θέµα και επέµεινε χθες ότι δεν υπάρχει σχεδιασµός και σκέψη για τη διεξαγωγή δηµοψηφίσµατος, επαναλαµβάνοντας ωστόσο ότι τα δηµοψηφίσµατα αποτελούν πάγια θέση και αντίληψη του Γιώργου Παπανδρέου.

Το κυβερνητικό επιτελείο άρχισε από χθες να επεξεργάζεται τα υπέρ και τα κατά για το ενδεχόµενο να εφαρµοστεί αυτή η δυνατότητα που δίνει το Σύνταγµα, διευκρινίζοντας πως προτεραιότητα παραµένει η ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής.

Ηδη από προχθές το βράδυ η γενική γραµµατέας παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη ενηµέρωσε πολλούς υπουργούς για την ιδέα του δηµοψηφίσµατος, ενώ τα τηλεφωνήµατα συνεχίστηκαν και χθες το πρωί. Ωστόσο, κάποια µέλη της κυβέρνησης τα οποία δεν είχαν ενηµερωθεί για τη «γραµµή» είχαν ήδη βγει στα ραδιόφωνα και µε δηλώσεις τους αµφισβήτησαν τη σκοπιµότητα του εγχειρήµατος. «∆εν νοµίζω ότι χρειάζεται ένα τέτοιο δηµοψήφισµα διότι κατ’ αρχάς τα δύο µεγάλα κόµµατα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας, δεν το συζητάω καθόλου», είπε στον Flash ο Τηλέµαχος Χυτήρης. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου σχολίασε στον ίδιο σταθµό πως «ένα δηµοψήφισµα, για να είναι στοιχειωδώς σοβαρό, απαιτεί µια πολύ συγκροτηµένη επεξεργασία και πολύ ενδελεχή ενηµέρωση του ελληνικού λαού».

Επίσης, ο Πέτρος Ευθυµίου σχολίασε ότι «αν και δηµοψήφισµα µε πολιτικό διακύβευµα µπορεί να γίνει, δηµοψήφισµα µε δηµοσιονοµικό διακύβευµα δεν µπορεί να γίνει».

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόµη στην απόφαση για τη διενέργεια δηµοψηφίσµατος. Στόχος της είναι, αν καταλήξει σε δηµοψήφισµα, αυτό να γίνει αµέσως µετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής. Η διατύπωση θα κινείται ανάµεσα στο «παραµένουµε ή φεύγουµε από την ευρωζώνη» ή στο «σωτηρία ή χρεοκοπία και δραχµή»… Πάντως, ένα δηµοψήφισµα στην παρούσα φάση, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, κρύβει µεγάλα ρίσκο: «Το να κάνεις δηµοψήφισµα είναι σαν να ανοίγεις τον δρόµο για τις εκλογές», ανέφερε χθες υπουργός εκφράζοντας τη διαφωνία του. Επίσης, ένα δηµοψήφισµα το οποίο δεν κρίνει εκλογές προσώπων και ποσοστά κοµµάτων µπορεί να βρει απέναντί του τουλάχιστον το µισό ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, η κυβέρνηση εκτιµά ότι η Ν.∆ που είναι αντίθετη µε την προοπτική δηµοψηφίσµατος θα αποτρέψει τους ψηφοφόρους της να πάνε στις κάλπες. Και φυσικά ανησυχεί για το ενδεχόµενο όλη αυτή η αµεσότητα και η δυνατότητα στον λαό να εκφραστεί µπορεί να γυρίσει µπούµερανγκ, µε τους πολίτες να εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους απορρίπτοντας ακόµη και αυτονόητα διλήµµατα µόνο και µόνο για να εναντιωθούν στην κυβέρνηση.


Αγκάθι οι εγγυήσεις στα παζάρια µε την τρόικα


Με στόχο να ολοκληρώσουν τις διαπραγµατεύσεις τους και να καταλήξουν σε συµφωνία µε την κυβέρνηση ώς τις 3 Ιουνίου επανήλθαν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και πραγµατοποίησαν ήδη χθες αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονοµικών, πέραν της συνάντησης µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Η τρόικα, σύµφωνα µε πληροφορίες, έκρινε ως θετικές τις εξής εξελίξεις:
1. Το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων που απέκτησε πιο συγκεκριµένα χαρακτηριστικά και χρονοδιάγραµµα.

2. Τα πρόσθετα µέτρα του 2011 και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα που ανακοινώθηκε.

3. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχεται κάποια από τα µέτρα που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, παραµένουν ανοιχτά πολλά θέµατα που πρέπει να λυθούν το προσεχές δεκαήµερο, στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων.

Το κυριότερο ίσως είναι το θέµα του φορέα ο οποίος θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και ιδίως ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται τον όρο να τεθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού ∆ηµοσίου ως εγγυήσεις έναντι του δανεισµού του, όπως φέρεται να έχει ζητήσει η τρόικα. Ωστόσο, συζητούνται εναλλακτικές λύσεις που θα εξασφαλίζουν µια γρήγορη και ανεξάρτητη από πολιτικές παρεµβάσεις προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων µε τους πλέον συµφέροντες όρους. Αυτή η λύση δεν έχει βρεθεί ακόµη και εκτιµάται ότι θα είναι ένα µεγάλο αγκάθι το προσεχές δεκαήµερο, λόγω του ρόλου που θα κληθεί να παίξει η τρόικα στον νέο φορέα.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αποµένουν να προσδιοριστούν επιπλέον µέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και 3 δισ. για το 2012-2015 και να συγκεκριµενοποιηθούν µέτρα 6 δισ. για την περίοδο 2012-2015.

Πάντως, πρέπει να σηµειωθεί ότι το πακέτο µέτρων το οποίο ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση όχι απλώς το έχει αποδεχθεί η τρόικα, αλλά και το έχει αξιολογήσει και έχει συµφωνήσει στην απόδοση των συγκεκριµένων µέτρων που περιέχει.

Γενικώς η εκτίµηση παραγόντων της τρόικας είναι ότι έχει γίνει ένα καλό πρώτο βήµα, αλλά ότι ακόµη αποµένουν να γίνουν πολλά, έως ότου υπάρξει συνολική συµφωνία.

Τα Νέα on line