26 Μαΐ 2011

Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για το θέμα της δημιουργίας δεξαμενών χημικών στο Σουσάκι


Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Συνασπισμού του Ν. Κορινθίας ενημερώνει τους πολίτες της Κορινθίας ότι την Παρασκευή 20/5/2011 κατατέθηκε στη βουλή επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη και Βασίλη Μουλόπουλου για το θέμα της δημιουργίας δεξαμενών χημικών στο Σουσάκι...


Η επερώτηση ζητάει από την Υπουργό Περιβάλλοντος να εξηγήσει πρώτα απ’ όλα, γιατί καταστρατηγώντας  τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Αγίων Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού μας αποφάσισε στις 18/10/2010 να εγκρίνει την κατασκευή των δεξαμενών των χημικών στην περιοχή. Αναφέρεται επίσης σε όλα τα βασικά επιχειρήματα των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην εγκατάσταση και αποτελούν εύλογες απορίες του κάθε σκεπτόμενου πολίτη. Αναλυτικά η επερώτηση έχει ως εξής (διαθέσιμη στον ιστότοπο του Συνασπισμού: http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=23208) :


ΕΡΩΤΗΣΗ
20.05.2011
Προς την κα Υπουργό:
Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Θέμα: Δεξαμενή αποθήκευσης χημικών στο Σουσσάκι Κορινθίας

Από τις 18 Οκτωβρίου 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αποθηκών χημικών της εταιρείας «Sussaki Logistics Α.Ε.», που βρίσκεται εγκατεστημένη στη θέση «Σουσσάκι» του Δήμου Αγ. Θεοδώρων Νομού Κορινθίας, παρά την αρνητική γνωμοδότηση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες φορέων και οργανώσεων η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας έχει αποκρύψει το γεγονός ότι στην περιοχή όπου προτίθεται να εγκατασταθεί η μονάδα, υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου άρα ο κίνδυνος της αλληλουχίας (φαινόμενο Domino) είναι υπαρκτός. Για τον κίνδυνο αυτό στη μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η μελέτη επίσης αναφέρει ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 1000 μέτρα από την περιοχή που προτίθεται η εταιρία να κατασκευάσει την μονάδα κάτι που είναι αναληθές, όπως και ότι οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό, ενώ θα είναι πολύ κοντύτερα και σε κάθε περίπτωση λιγότερο από 100 μέτρα.
Το θέμα αυτό απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και στην οποία ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ποντόλσκι απάντησε  μεταξύ άλλων οτι:
«Μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης χημικών προϊόντων είναι δυνατόν να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Seveso II ανάλογα με τις χημικές ουσίες και τις σχετικές ποσότητες που υπάρχουν σε αυτήν».  «Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε γειτονική μονάδα, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα διυλιστήρια ή οι αγωγοί».  Συνεχίζοντας στην απάντηση του ο Επίτροπος αναφέρει ότι «στο άρθρο 13 παράγραφος 5 προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να εκφέρει γνώμη σχετικά με το σχεδιασμό νέων μονάδων ανώτερης βαθμίδας σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΚ, γνωστή επίσης ως «οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΕΠΕ)» και καταλήγει τονίζοντας ότι: «Η ακρίβεια των πληροφοριών της περιβαλλοντικής μελέτης είναι δυνατόν να προσβληθεί σε οποιοδήποτε στιγμή των διαβουλεύσεων, προτού ληφθεί τελική απόφαση», μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ή ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα ― όπως στην προκειμένη περίπτωση ― να προσβάλουν συνολικά την εκτίμηση λόγω των στοιχείων στα οποία βασίστηκε, εάν τα στοιχεία αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση ή προφανώς δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των διατάξεων της οδηγίας ΕΠΕ».
Με δεδομένο και ότι η περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένη βιομηχανικά αφού λειτουργούν μονάδες παραγωγής άλατος, καλωδίων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης θείου και αδρανών λιπασμάτων καθώς και διυλιστήρια, οι πολίτες διαμαρτύρονται για την κατασκευή των επικίνδυνων αποθηκών επιπλέον, επειδή:
α) Θα αποθηκεύονται μόνιμα 6.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών δίπλα στα διυλιστήρια και πάνω στο ηφαίστειο του Σουσσακίου.
β) Θα ξεφορτώνονται ετησίως στη θάλασσα τόνοι χημικών που θα μεταφέρονται οδικώς με φορτηγά βυτιοφόρα.
γ) Υποβαθμίζεται η περιοχή ακόμη περισσότερο, δεδομένης και της προαναφερόμενης μεγάλης βιομηχανικής επιβάρυνσης και κυριότερο
δ) Εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για το περιβάλλον και συνολικά για τη ζωή των πολιτών.

Ερωτάται η Υπουργός:

1)    Θα ζητήσει την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των δεξαμενών των χημικών και την επανεξέταση της περιβαλλοντικής μελέτης, λόγω των ελλιπών και ανακριβών στοιχείων πάνω στα οποία στηρίχθηκε και τα οποία δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Ηρώ Διώτη
                                                          Βασίλης Μουλόπουλος

  
Παράλληλα, προγραμματίζεται εντός των ημερών επίσκεψη της Ηρώ Διώτη στο Λουτράκι και συνάντηση της με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και να προγραμματιστούν, εάν καταστεί δυνατό περαιτέρω ενέργειες για το συγκεκριμένο θέμα.
    Θα θέλαμε επίσης, σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Κελάρη στις εύλογες απορίες που είχαμε εκφράσει για τη στάση του στο συγκεκριμένο θέμα, να τονίσουμε ότι δεν απεμπολούμε για κανένα λόγο το δικαίωμα μας να αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος στον τόπο μας με όλους τους δυνατούς τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και χωρίς φυσικά να δεχόμαστε κακεντρεχείς και πατερναλιστικές υποδείξεις από κανέναν. Πόσο μάλλον όταν εγκαλούμαστε ότι όλα αυτά τα κάνουμε για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη. Αν αυτές ήταν οι προθέσεις μας σε άλλο χώρο θα ήμασταν στρατευμένοι και δε θα καλούσαμε όσους διαθέτουν την αντίστοιχη ευαισθησία να συστρατευτούν στην κοινή προσπάθεια. Αν απαιτεί ο κ. Κελάρης δηλώσεις μετανοίας, επειδή αναδείξαμε και υποστηρίζουμε το θέμα, χτυπά λάθος πόρτες. Εκφράζει άραγε και το κόμμα των Οικολόγων –Πράσινων αυτή του η τοποθέτηση; Εκφράζει την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, της οποίας ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας και ο υπεύθυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον με βάση την πρόσφατη  ανακοίνωση της; Ή όταν κάποιο πρόσωπο φέρει πολλές ιδιότητες μπορεί να εκφράζει διαφορετικές θέσεις ανάλογα με την ιδιότητα με την οποία κάθε φορά εκφράζεται; Τα περί αήθειας τα επιστέφουμε σε αυτόν που πρώτος τα χρησιμοποίησε. Αυτή είναι και η τελευταία μας αναφορά στον κ. Κελάρη, γιατί δε σκοπεύουμε να συνεχίσουμε μία αδιέξοδη κουβέντα. Ο καθένας κρίνεται τελικά και από τις πράξεις του.

    Τέλος, καλούμε και σε τοπικό επίπεδο τα πολιτικά κόμματα και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της κορινθιακής κοινωνίας στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή, τους βουλευτές του Νομού μας δηλαδή,  να πάρουν επιτέλους σαφή και ξεκάθαρη θέση και να μην κρύβονται εντέχνως στη σιωπή.  Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πουν ξεκάθαρα όλοι τη γνώμη τους.