26 Μαΐ 2011

387 παραλίες με γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα -Δείτε τις "βραβευμένες" παραλίες της Πελοποννήσου


Μία στις οχτώ «γαλάζιες σημαίες», σε 3.012 ακτές μεταξύ 41 κρατών, θα κυματίζει φέτος στην Ελλάδα. Η χώρα μας παρέμεινε στο δεύτερο σκαλί με τριακόσιες ογδόντα εφτά «γαλάζιες σημαίες» στις ακτές μας, τριάντα τέσσερις λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Η χώρα μας, παρ' ότι υστερεί... 
πάρα πολύ στις βραβευμένες μαρίνες, διατηρεί τον αριθμό στις 9, όσες και το 1999.

Πρώτη και με διαφορά είναι η Ισπανία με 511 ακτές και 92 μαρίνες, τρίτη η Γαλλία με 337 ακτές και 81 μαρίνες και τέταρτη η Τουρκία με 324 βραβευμένες ακτές και 17 μαρίνες.

Τις περισσότερες ακτές σε σχέση με πέρσι κέρδισαν: το Ρέθυμνο 5 και οι Κυκλάδες 2. Οι νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες είναι: Λασιθίου 40, Δωδεκανήσου 37, Κέρκυρας 33, Χαλκιδικής 30, Χανίων 26, Κυκλάδων 24, Μαγνησίας 21, Ρεθύμνου 18, Λέσβου 12. Οι δήμοι με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: Κέρκυρας 33, Ρόδου 32, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Αριστοτέλη νομού Χαλκιδικής 14, Λέσβου 12, Κεφαλονιάς 11, Χανίων 11. Από τις Κυκλάδες πρώτη είναι η Σύρος με 5 ακτές.

Η «γαλάζια σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό ίσως περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται όλα τα συνολικά 32 κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Μιλάμε για καθαριότητα θάλασσας και ακτής, καθαρά νερά κολύμβησης, που να επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, μη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων χωρίς κατάλληλη επεξεργασία, επαρκείς κάδους απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα, περιοδικό καθαρισμό της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.


Τα ταξιδιωτικά

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «γαλάζια σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Ιδρυτής και συντονιστής του προγράμματος είναι το FEE.


Οι γαλάζιες σημαίες της Πελοποννήσου 

Κορινθία (8)
Δήμος Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων :Λουτράκι 1, Λουτράκι 2, Λουτράκι (Μπούτσι)
Δήμος Κορινθίων :Καλάμια
Δήμος Βέλου Βόχας : Κοκκώνι
Δήμος Ξυλοκάστρου Ευωρστίνης :Ξυλοκάστρου (Πευκιάς), Ξυλοκάστρου (Αριστοναυτών), Καμάρι

Αργολίδα (3)
Δήμος Ερμιονίδας :Κόστα, Πόρτο Χέλι (Χηνίτσα)
Δήμος Ναυπλιέων :Καραθώνα

Αρκαδίας (1)
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας :Καλλιστώ

Λακωνία (10)
Δήμος Μονεμβασίας :Νεάπολη, Αρχάγγελος,Πλύτρα, Τηγάνια.
Δήμος Ανατολικής Μάνης:Βαθύ, Γύθειο 2(Σελινίτσα), Σκουτάρι, Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2, Μαυροβούνι 3.

Μεσσηνία (4)
Δήμος Καλαμάτας :Μικρή Μαντίνεια,Ανατολική Καλαμάτα (Ανάσταση)
Δήμος Μεσσήνης :Μπούκα
Δήμος Τριφυλλίας :Αι Λαγούδης


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ