26 Μαΐ 2011

ΟΟΣΑ: Μη βιώσιμα τα χρέη της Ευρωπαϊκής περιφέρειας με υψηλά επιτόκια


Τα επίπεδα χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι μη βιώσιμα, εάν τα επιτόκια αγοράς παραμείνουν υψηλά για καιρό, την ίδια ώρα που όλες οι επιλογές πολιτικής για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υγείας των χωρών αυτών είναι φορείς μεγάλων κινδύνων, δήλωσε...
ο ΟΟΣΑ σήμερα.

 Στην εξαμηνιαία του έκθεση ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, ακόμη και εάν ικανοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει τα προγράμματα διάσωσης που τέθηκαν από ΔΝΤ/ΕΕ.

Ο ΟΟΣΑ χαρτογράφησε τρεις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής, σε περίπτωση που η εμπιστοσύνη των αγορών δεν επιστρέψει για τις χώρες αυτές, επισημαίνοντας συγχρόνως τους κινδύνους κάθε διαφορετικής διαδρομής χωρίς να δηλώνει κάποια προτίμηση μεταξύ τους.

Η πρώτη επιλογή είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς.
"Ωστόσο, εάν τελικά οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες αποδειχθεί ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της με βάση το προσφερόμενο επιτόκιο, το μόνο που θα πετύχει η συνέχιση της βοήθειας είναι να αναβάλλει την επίλυση μη βιώσιμων θέσεων" προειδοπιοίησε ο ΟΟΣΑ.
Αν και η συνέχιση της βοήθειας μπορεί να καλμάρει τις αγορές βραχυπρόθεσμα, τόνισε ο ΟΟΣΑ, μπορεί επίσης να αυξήσει τις αποδόσεις των χρεών εάν τα επίσημα χρέη θεωρηθεί ότι απολαμβάνουν προστασίας (πρώτη προτεραιότητα αποπληρωμής).

Μία δεύτερη επιλογή θα ήταν η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους, όμως αυτό θα έπρεπε να γίνει σε μία πολύ παρατεταμένη περίοδο χρόνου και με χαμηλότερα επιτόκια προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Η τρίτη επιλογή θα ήταν η μείωση των κρατικών υποχρεώσεων μέσω μιας πολύ πιο δραστικής αναδιάρθρωσης του χρέους.
"Στην πράξη όμως η χρήση αυτής της επιλογής περιορίζεται σημαντικά από την ανάγκη εξεύρεσης απαντήσεων στα εξής τρία θέματα:
(α) πως να αποφύγει μία χώρα την κατάρρευση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες,
(β) πως να αντιμετωπίσει τη διάχυση της κρίσης σε άλλες χώρες μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος,
(γ) και πως να αποτραπούν οι επιπτώσεις μετάδοσης της κρίσης από μία χώρα σε άλλες" υπογράμμισε ο ΟΟΣΑ.

Μία άτακτη και απρογραμμάτιστη αναδιάρθρωση χρεών μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση της κρίσης στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, εκτινάσσοντας την τάση αποφυγής του κινδύνου παγκοσμίως.
"Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να υπάρξουν αντίστροφες δημοσιονομικές επιπτώσεις στις χώρες του πυρήνα, εάν χρειαζόταν νέα υποστήριξη στο τραπεζικό σύστημα, όπως μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής δεδομένων των πιθανών μεγάλων πληγμάτων στον ισολογισμό της ΕΚΤ" δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

ΠΗΓΗ: enet.gr