20 Απρ 2011

«Άδικη» χαρακτηρίζει ο Υβ Μερς την κερδοσκοπία επί του ελληνικού χρέους


    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Υβ Μερς, εκτιμά, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, πως το να στοιχηματίζει κανείς στην αδυναμία αποπληρωμής του χρέους από... την Ελλάδα είναι μία «άδικη προκατάληψη».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «στις εξεταζόμενες χώρες-μέλη υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις, δεσμευτικές όσον αφορά τον σεβασμό των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Το να μην αναγνωρίζουμε στις δημοκρατίες αυτές τη θέληση να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, αποτελεί μία άδικη προκατάληψη».

Όσον αφορά την Ισπανία που κρίνεται ευάλωτη από τις αγορές, ο Μέρς δήλωσε πως το δημόσιο χρέος της χώρας αυτής είναι πολύ χαμηλότερο αυτού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Γερμανίας. Τέλος, πιστοποίησε ότι οδεύουμε σε μία προοδευτική άνοδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη φέτος.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της χώρας του δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε ερώτηση για το αν η αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να αποτελέσει λύση για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ο Ρέιντερς απήντησε αρνητικά.

«Το σωστό βήμα θα ήταν το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αυτό που με ανησυχεί, είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι σπρώχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και υποβοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις»
τόνισε.

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ναι μεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο και διαπραγματεύσεις, όμως πρέπει να διευθετηθεί μέχρι το 2012, εκτιμούν οι οικονομολόγοι κ.κ. Nouriel Roubini και Arnab Das.
Διαφορετικά, όπως επισημαίνουν, θα χρειαστούν άλλα 30 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, διότι οι αγορές μένουν κλειστές για την Ελλάδα για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr