20 Απρ 2011

Η παρέμβαση Παπαγγελόπουλου για την Αρχαία Σικυώνα και η υπόσχεση της Μενδώνη για το μουσείο αντιγραφων έργων του Λυσσίπου


Στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στην Τρίπολη ,εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου ,πρώην δημάρχου Άγγελου Παπαγγελόπουλου,ο οποίος έφερε στην κουβέντα την αρχαία Σικυώνα αλλά και το μουσείο των αντιγραφων εργων του Λυσσίπου .Εκτός των ο άλλων.. ο κύριος Παπαγγελόπουλος είπε:

ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ

"...Στην Αρχαία Σικυώνα δεσπόζει το Αρχαίο Θέατρο της Σικυώνας με τις  ιδιαιτερότητες των δύο θολωτών διόδων εισόδου, την εκπληκτική ακουστική του και την άπλετη θέα στον Κορινθιακό. Ένα θέατρο εφάμιλλο της Επιδαύρου το οποίο επιτέλους χρήζει ανάδειξης και αναστήλωσης.  Πρώην υπουργοί την τελευταία δεκαετία το επισκέφθηκαν, και δεσμεύτηκαν για χρηματοδοτήσεις χωρίς για διάφορους λόγους υλοποίηση των δεσμεύσεων τους. Επίσης ο κ. Τατούλης ως υφυπουργός πολιτισμού με τις συχνές επισκέψεις του, την στήριξη του και την συμμετοχή του υπουργείου στις προσπάθειες του Δήμου έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του. Επιτέλους έφτασε ο χρόνος σε συνεργασία και με την ΛΖ Εφορία αρχαιοτήτων να προχωρήσουν και να χρηματοδοτηθούν προτάσεις όπως η επιφανειακή ανασκαφή, μελέτες αντοχής των πετρωμάτων των εδωλίων είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από άλλες πηγές.

Τον Σεπτέμβριο των 2005 και 2006 ο Δήμος Σικυωνίων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού διοργάνωσε 2 διεθνείς συναντήσεις για το Αρχαίο Δράμα με γενικούς τίτλους ΣΚΟΤΟΣ ΕΜΟΝ ΦΑΟΣ και ΚΑΘΟΔΟΣ. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα πολιτιστικής σύνδεσης του Κέντρου με την Περιφέρεια, της γνωστοποίησης των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής και της αναγκαιότητας ανάδειξης, ίσως και περιορισμένης χρήσης αυτών. Θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια διαλέξεις, επικοινωνία με το κοινό συνθέτουν τις δράσεις των συναντήσεων. Κύριος συντελεστής ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διάθεσή μας και η ετοιμότητά μας όχι μόνον για την συνέχιση των συναντήσεων αλλά και της δημιουργίας ενός νέου θεσμού με την συμμετοχή του Δήμου Σικυωνίων της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού"
 



ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΛΥΣΙΠΠΟΥ

Στα πλαίσια της επίσκεψης της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Κ. Παπαγγελόπουλος είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μενδώνη.
Εκανε μία εκτενή αναφορά της προσπάθειας που είχε γίνει το 2006 για την κατασκευή του Μουσείου αντιγράφων έργων του Λυσίππου το οποίο θα στεγαζόταν στο κτήριο γραφείων των αποθηκών της πρώην ΑΣΟ και είχε ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ με προυπολογισμό 150.000 €, αλλά ουδέποτε κατασκευάστηκε. Η κ. Μενδώνη υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τον φάκελο και θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την εκτέλεση του έργου. Στην επίσημη δε τοποθέτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο, παρουσία του υπουργού κ. Παύλου Γερουλάνου ο Αγγελος Κ. Παπαγγελόπουλος επανέθεσε το θέμα.
«Πιστεύω ότι δίνεται εκ νέου η δυνατότητα με την συνεργασία και του Δήμου Σικυωνίων και της ΛΖ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων (η οποία δια του εφόρου κ. Κίσσα έδειξε πρόθυμη), οι προσπάθειες  του παρελθόντος να συμπληρωθούν με νέες και το νέο Μουσείο να κοσμήσει την πόλη του Κιάτου και τον Δήμο μας. Αλλωστε η σημασία του θα είναι υπερτοπική και η λειτουργία του θα μπορούσε να συμβάλλει πέραν της ανάδειξης του έργου του μεγάλου αρχαίου γλύπτη και στην προσέλκυση εκπαιδευτικού τουρισμού».