20 Απρ 2011

Με ιππόδρομο και ΟΤΕ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις


Με ΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ αρχίζει η κούρσα των αποκρατικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ καθώς υπάρχει ήδη γαλλικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του, το οποίο µάλιστα χθες εκδηλώθηκε επισήµως στην κυβέρνηση, σε συνάντηση στελεχών της εταιρείας διαχείρισης του Γαλλικού Ιπποδρόµου (PMU) µε τους υπουργούς... Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Επικρατείας Χάρη Παµπούκη.

H χθεσινή επίσκεψη των τεσσάρων Γάλλωντης Paris Mutuel Urbain (PMU) δεν ήταν η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ µέρους τους. Είχε προηγηθεί άλλη συνάντηση, ενώ έχουν στείλει και επιστολή. Πρόκειται για µια από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, µε ετήσιο τζίρο της τάξεως των 9,5 δισ. ευρώ, η οποία µάλιστα είναι ήδη, κατά κάποιον τρόπο, «παρούσα» στην ελληνική αγορά, αφού οι γαλλικές ιπποδροµίες περιλαµβάνονται στην γκάµα των στοιχηµάτων του Οργανισµού ∆ιεξαγωγής Ιπποδροµιών Ελλάδος (Ο∆ΙΕ).

Στη σύσκεψη, στην οποία συµµετείχαν επίσης οι ειδικοί γραµµατείς ∆ΕΚΟ Γιώργος Κυριακός και Αποκρατικοποιήσεων Γιώργος Χριστοδουλάκης, οι Γάλλοι ενηµερώθηκαν για τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν κατ’ αρχάς ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόµου το 2012. Στα περιουσιακά στοιχεία του Ο∆ΙΕ περιλαµβάνεται και έκταση µεγάλης αξίας στο Μαρκόπουλο.

Οι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. Εξάλλου, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να προωθήσει τον διορισµό όλων των συµβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις έως τον Ιούνιο, ενώ προτεραιότητα φαίνεται πως αποκτά η πώληση πακέτου µετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Σήµερα το ∆ηµόσιο κατέχει 16% του ΟΤΕ και άλλο 4% διατηρεί το ΙΚΑ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών που ρωτήθηκε χθες σχετικά, διαβεβαίωσε ότι το ενδιαφέρον των Γερµανών για τον ΟΤΕ ισχύει πάντα. Σηµειώνεται ότι µε βάση τη σύµβαση που υπάρχει µεταξύ Ελληνικού ∆ηµοσίου και γερµανικής εταιρείας, το ∆ηµόσιο µπορεί φέτος να πουλήσει ποσοστό 10% στους Γερµανούς σε προνοµιακή τιµή.

Σε δηµοσίευµα, ωστόσο,της γερµανικής οικονοµικής εφηµερίδας «Handelsblatt», διατυπώνεται η εκτίµηση ότι ο όρος αυτός δεν είναι συµφέρον για την Deutsche Telekom, η οποία θα κληθεί να πληρώσει400 εκατ. ευρώ για ένα επιπλέον 10% του ΟΤΕ. Μάλιστα, επισηµαίνεται ότι µέχρι στιγµής ο ΟΤΕ δεν έχει αποτελέσει επωφελή επένδυση για την Telekom, αφού η µετοχή του έχει χάσει τη µισή αξία της από το 2008, όταντον αγόρασε.

τα Νεα on line