20 Απρ 2011

Ίσθμια - Αρχαίο λιμάνι Κεχρεών - Αναβάθμιση μουσείου Αρχαίας Κορίνθου και Αξιοποίηση περιοχών της Κορινθίας μέσα στις πρώτες προτεραιότητες


Ολοκληρώθηκε η παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που περιελάμβανε συνάντηση και συζήτηση με τα Περιφερειακά Στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ της Πελοποννήσου και συμμετοχή του στη συνεδρίαση... του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2011, επίσκεψη που εντάσσεται στα πλαίσια των συναντήσεων του Υπουργού με τις νέες καλλικρατικές διοικήσεις της χώρας, με σκοπό την ενιαία στρατηγική ανάπτυξης στους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού και του Αθλητισμού.
Εκτός από τον Υπουργό, στις συναντήσεις παρευρέθηκαν η κα. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού καθώς και ο κ. Γεώργιος Κολέτσος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

    Το  Κορινθιακό ενδιαφέρον εστιάζεται καταρχήν στην ανακοίνωση της ένταξης τριών έργων αρχαιολογικής και πολιτιστικής σημασίας στο Νομό μας. Το πρώτο αφορά στην επέκταση της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Ισθμίας, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Το δεύτερο έργο που εντάσσεται, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, αναφέρεται στην ανάδειξη των μόλων και των υποθαλάσσιων καταλοίπων του αρχαίου λιμένα των Κεγχρεών και τέλος εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, το έργο της επανέκθεσης της Αρχαϊκής - Κλασσικής αίθουσας του Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, προϋπολογισμού 810.000 ευρώ.
    Τόσο από τον Περιφερειάρχη, κ. Πέτρο Τατούλη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, εκφράστηκε το αίτημα της επιστροφής των Δίδυμων Κούρων στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στη προσδοκία για την τοποθέτησή τους σε μία σύγχρονη αίθουσα αρχαιολογικών εκθεμάτων στην Κορινθία. Στην παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Δέδες ζήτησε τη στήριξη του Υπουργού στο επιχειρησιακό σχέδιο αναβάθμισης και ανάδειξης της Διώρυγας Κορίνθου. Τόνισε:
«Παρά το γεγονός ότι  η Διώρυγα βρίσκεται σε απόλυτη υποβάθμιση και εγκατάλειψη , διέρχονται πάνω από 1.000.000  πεζοί επισκέπτες ετησίως πάνω στις γέφυρες της, για να την δουν και να την φωτογραφίσουν . Ζητάμε αγαπητέ Υπουργέ να στηρίξετε την ιδέα της αξιοποίησης των μεγάλων στρατηγικών πλεονεκτημάτων της που είναι η εγγύτητα με το μητροπολιτικό κέντρο και το αεροδρόμιο τα σύγχρονα δίκτυα  , είτε λέγονται αυτοκινητόδρομοι , είτε προαστιακός , τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή όπως το φυσικό αέριο  που μέσα στην χρονιά θα διέρθει πάνω από την διώρυγα και βέβαια το γεγονός ότι αυτό κάθε αυτό το εθνικό και ιστορικό μνημείο αυτό είναι το πεδίο στο οποίο διασταυρώνονται δρόμοι πολιτισμού. Η αρχαία Δίολκος, το Ηραίον, τα Ίσθμια και το λιμάνι των Κεγχρεών, η αρχαία Κόρινθος, τι Ιουστινιανό Τείχος, οι δρόμοι του Αποστόλου Παύλου, είναι ένα δίκτυο γύρω από τη Διώρυγα εξαιρετικού αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. . Ταυτόχρονα ζητάμε να σκεφτείτε μαζί μας ό,τι μπορεί να αποτελέσει το πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να τροφοδοτηθεί η τουριστική κίνηση της ενδοχώρας της Πελοποννήσου. Ζητάμε επίσης να ενστερνιστείτε την ιδέα της δημιουργίας μιας συνέργειας του Κράτους , της Περιφέρειας και ιδιωτικών κεφαλαίων που με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώσαμε και ο Περιφερειάρχης και εγώ, ότι έχουν έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής για την δημιουργία ενός πολυθεματικού, ιστορικού, αρχαιολογικού, πολιτιστικού, τουριστικού και ψυχαγωγικού πάρκου, τη δημιουργία δηλαδή μιας μεγάλης πολιτιστικής « ατραξιόν » παγκόσμιου ενδιαφέροντος . Ένα σχέδιο μεγάλο , ένα πρότζεκτ μεγάλης σημασίας, που κάποτε όμως πρέπει να ξεκινήσει»
Ολοκληρώνοντας ο κ. Δέδες την παρέμβασή του σχετικά με τη Διώρυγα Κορίνθου, τόνισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας είναι σε θέση να υποβάλλουν τις βασικές ιδέες και να ζητήσουν την υλοποίηση αυτής της δράσης σε μια περιοχή που σήμερα βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη.
Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η Κορινθία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την πρόθεση του Υπουργού  να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση, την αξιοποίηση περιοχών της Κορινθίας που ανήκουν στην ΕΤΑ, όπως για παράδειγμα το δάσος του Πευκιά, η παραλία Βραχατίου και οι Ιαματικές Πηγές Λουτρακίου. Δήλωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας είναι διαθέσιμη, με επιχειρησιακό σχέδιο, να συνεργαστεί με τους Δήμους για την αξιοποίηση αυτών των όντως προνομιακών περιοχών.