13 Απρ 2011

Δημοσιεύθηκε η ρύθμιση αναστολής των πλειστηριασμών


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές».


Σύμφωνα με την εν λόγω πράξη αναστέλλονται από... την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 30 Ιουνίου 2011 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, επικαλείται την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης να προστατευθούν αμέσως, εν όψει της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες για την έγκαιρη εξόφληση των χρεών τους και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Ετσι θα δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής, να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία την κάλυψη των αναγκών τους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους.

Δεδομένου ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται, καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία την επέκταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για απαιτήσεις που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ και μετά την 30η Ιουνίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει ακόμη το ζήτημα.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line