13 Απρ 2011

Με στήριξη Παπανδρέου το πακέτο των 23 δισ.


Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα αναλάβει εν τέλει το βάρος της παρουσίασης του πολιτικού πλαισίου του νέου δημοσιονομικού προγράμματος ύψους 23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.Οι πρώτες ανακοινώσεις, υπό μορφήν γενικών αξόνων αναμένονται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πιθανότατα θα συνεδριάσει την Πέμπτη... ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσουν και κάποιες εξειδικεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η παρουσίαση του συνολικού πακέτου και των επί μέρους μέτρων να γίνει σταδιακά και σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, έως ότου κατατεθεί το πρόγραμμα προς ψήφιση στη Βουλή, υπό μορφήν πολυνομοσχεδίου περί τα μέσα με τέλη Μαΐου.


Εξευμενισμός βουλευτών

Εν όψει αυτών, από χθες ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης της ΚΟ, του ΠαΣοΚ ούτως ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών και να εξαλειφθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών λειτουργούν ερήμην τους.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε μία πρώτη, γενικού χαρακτήρα, ενημέρωση σε χθεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ, χωρίς ειδικές αναφορές στις αποκρατικοποιήσεις ή άλλα δύσκολα θέματα.

Μεταξύ όλων των άλλων, εκεί επισήμανε ότι:

- Τα 14 δισ. του προγράμματος θα προέλθουν από μειώσεις δαπανών και τα υπόλοιπα 9 από έσοδα.

- Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων

- Θα γίνουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού στις φοροαπαλλαγές και στο επιδόματα

- Θα γίνει τμηματική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αρχικά στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία στις ΔΕΚΟ.

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές με τους υπουργιούς

Πέραν αυτού, οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος διαμορφώνονται στις διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς.

Χθες ο κ. Παπανδρέου είχε (παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου) συνεργασίες με τους υπουργούς Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο, Εργασίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, ενώ σήμερα ακολουθούν οι συναντήσεις του με τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούση, Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και Εθνικής Αμυνας, κ. Ευ. Βενιζέλο.

το Βήμα on line