13 Απρ 2011

Κοινωνικό Φόρουμ: Η νέα σχέση πολίτη-πολιτικής


Φίλες και φίλοι,

Μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης -και παράλληλων δράσεων- ξεκινώντας από τον Δεκέμβρη του 2010, καταφέραμε σήμερα να ολοκληρώσουμε.. το πρώτο στάδιο της επανίδρυσης του Κοινωνικού Φόρουμ Κορινθίας πάνω σε μια νέα οργανωτική πλατφόρμα.

Το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας ιδρύθηκε το 2003 ως τμήμα του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Γεννημένο τότε, κάτω από τα μαύρα σύννεφα που είχε αρχίσει να συσσωρεύει πάνω στους λαούς η παγκοσμιοποίηση του Κεφαλαίου και οι καπνοί των πολέμων στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.
Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, πέρασε στην Ιστορία σαν το μεγάλο αντι-παγκοσμιοποιητικό Κίνημα, με παρεμβάσεις ορόσημα όπως στο Σιάτλ, στην μαρτυρική Τζένοβα, στο Πόρτο Αλέγρε, στην Φλωρεντία, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις του κόσμου. Ένα Κίνημα που στις τάξεις του λειτούργησαν προσωπικότητες που αναδιαμόρφωσαν τον πολιτικό χάρτη της Λατινικής Αμερικής –και όχι μόνο, διανοητές, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, οραματιστές, ακτιβιστές, εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων και σύμβολα όπως ο Carlo Giuliani.
Όμως το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ παρότι θεμελίωσε τις βασικές έννοιες ενός σύγχρονου αντικαπιταλιστικού Κινήματος με την συνεισφορά μεγάλων διανοητών όπως ο Noam Chomsky, χτίζοντας το οικοδόμημα πάνω στα εμβληματικά συνθήματα «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και «Δρω τοπικά - σκέφτομαι σφαιρικά», δυστυχώς υποτίμησε την οργανωτική του δομή και την πραγματιστική θεσμοθέτηση της Άμεσης Δημοκρατίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το αντίθετο από το επιδιωκόμενο (την αντιεξουσιαστική μορφή δηλαδή) και κατέληξε σε αυτό που όρισε ο Jai Sen ως «τυραννία της ανοργανωσιάς».
Αγνοήθηκε δηλαδή το γεγονός πως η Δημοκρατία είναι το πιο ευαίσθητο ανθρώπινο εποικοδόμημα και γι αυτό το λόγο χρειάζεται την απόλυτη θεσμική προστασία, χωρίς παραθυράκια και χωρίς χαραμάδες αυθαιρεσίας.

Επειδή όμως στη Διαλεκτική της Φύσης εντάσσονται και τα Κινήματα, εμείς τα μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ Κορινθίας, νοιώθοντας ώριμα τέκνα της Ανάγκης και της Οργής που μας προκαλεί η κατεδάφιση της Κοινωνίας από το αντικοινωνικό Κεφάλαιο, παίρνουμε την απόφαση να συσπειρωθούμε και να αυτο-οργανωθούμε.
Αντιστεκόμαστε στην καταθλιπτική απάθεια που έχει περιέλθει μεγάλο τμήμα των εργαζομένων βλέποντας τις δυνάμεις της Αριστεράς, την ώρα που θα έπρεπε να δίνουν ενωμένες τον υπέρτατο αγώνα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων τους, να σπαράσσονται από εσωτερικές έριδες μικροκομματικών εξουσιών και φιλοδοξιών.

Αναλαμβάνουμε με παρρησία το ιστορικό χρέος της ανασύνταξης του Κοινωνικού Φόρουμ με σκοπό την ενότητα στη Βάση των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων, πάνω σε μια απόλυτα αμεσοδημοκρατική, αντιεξουσιαστική, αλλά ταυτόχρονα λειτουργική, παραγωγική και νικηφόρα πλατφόρμα.
Κρατάμε όλα τα καλά της ιστορικής εμπειρίας μας και προσπαθούμε να διορθώσουμε τα στραβά.

Στο πρώτο αυτό στάδιο διάρκειας τεσσάρων μηνών, μέσα από μια λεπτή, ζωντανή και απόλυτα δημοκρατική διαδικασία καταφέραμε τα εξής:

1) Οριοθετήσαμε αυτά που μας ενώνουν, ανάμεσα σε μόλις τέσσερις βασικές παραδοχές. Αυτή είναι η Ταυτότητά μας και προβάλει –έτσι απλά- τη στάση ζωής μας.

2) Συνθέσαμε και αποδεχτήκαμε ένα κρυστάλλινο, ξεκάθαρο, ενωτικό Ιδεολογικό Πλαίσιο για το οποίο -πάνω από όλα- είμαστε περήφανοι σαν άνθρωποι, που είμαστε φορείς αυτών των πανανθρώπινων Αξιών που καταγράφονται στα περιεχόμενά του. Το Ιδεολογικό μας Πλαίσιο, περιχαρακώνει με απόλυτη σαφήνεια το «ποιοι είμαστε ΕΜΕΙΣ» και το «ποιοι θέλουν τους ανθρώπους δούλους των συμφερόντων τους».

3) Προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε το όραμα της Άμεσης Δημοκρατίας μέσα από τη χρήση εκείνων των τεχνολογικών μέσων, τα οποία απλά εξυπηρετούν τις ανάγκες τόσο του κάθε μέλους όσο και της συλλογικότητας. Δεν υποτασσόμαστε στην τεχνολογία, την χρησιμοποιούμε με σύνεση, προς όφελός μας. Αυτή η διαδικασία ακόμα δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται βηματικά, διορθώνοντας τα όποια λάθη, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά ζητήματα που παρουσιάζονται. Ήδη όμως έχουμε πετύχει ένα αρκετά λειτουργικό οργανωτικό μοντέλο, το οποίο συνεχώς πείθει όλο και περισσότερο πως υπερασπίζεται με συνέπεια τον κυρίαρχο χαρακτήρα του Μέλους. Έχουμε όμως αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας (ίσως 3-4 μήνες).

4) Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ιδρυτική φάση, δώσαμε το στίγμα μας στην τοπική κοινωνία –και όχι μόνο- μέσα από μια σειρά κειμένων, για σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα που παρουσιάστηκαν: οικονομικά, διόδια, ακρίβεια, Παιδεία, Υγεία, οικολογικά, αντιπολεμικά, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.. Οργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις ή ακτιβίστικες ενέργειες για οικολογικά θέματα, ενάντια στα διόδια, εκδηλώσεις αλληλεγγύης, απεργιακές κινητοποιήσεις κ.α..

5) Αποκτήσαμε ένα πολύ μεγάλο ακροατήριο, τόσο άμεσα -από μεμονωμένους πολίτες, όσο και έμμεσα από διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης και άλλα ΜΜΕ που αποδέχονται και αναπαράγουν τα κείμενά μας. Το ΚΦΚ έχει καταφέρει μέσα σε 4 μήνες να γίνει μια σοβαρή, τεκμηριωμένη, σταθερή, συνεπής, δυνατή και καθαρή φωνή κερδίζοντας την εμπιστοσύνη συμπολιτών μας παρότι –ακριβώς επειδή ήμασταν σε ιδρυτική φάση- δεν είχαμε την δυνατότητα να τους εξηγήσουμε ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε!

6) Καταστήσαμε σαφή την αδιαπραγμάτευτα ενωτική στάση μας στο χώρο της Αριστεράς και δεν φυγομαχήσαμε όταν νιώσαμε πως έπρεπε να υπερασπίσουμε τον χαρακτήρα και την αυτονομία των Κινημάτων από τις οργανωμένες συλλογικότητες που αυτοδικαίως συμμετέχουν σε αυτά.

7) Πάνω απ’ όλα όμως, ζούμε εμείς οι ίδιοι -τα μέλη του ΚΦΚ- το αίσθημα πως εδώ και τώρα, δημιουργούμε κάτι πραγματικά καινούργιο, βγαλμένο όμως από την κινηματική πείρα μας, κάτι πραγματικά χρήσιμο που έρχεται να απαντήσει σε σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, που έρχεται να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες και τους όρους της οργανωμένης πάλης, ανοίγοντας μια χαραμάδα ελπίδας στην ανηφορική πορεία για την χειραφέτηση της Κοινωνίας.
Νιώθουμε πως χτίζουμε κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιστούμε και κάτι μετο οποίο αξίζει να αγωνιστούμε.

Καλούμε όλους τους φίλους και τις φίλες που κατοικούν στην Κορινθία, να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας στο www.kfkor.gr, να διαβάσουν τα ιδρυτικά μας κείμενα- αλλά και τα κείμενα που έχουμε παράξει και εφόσον συμφωνούν με αυτά, να επιλέξουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στο Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας ή απλά να συμπαραταχθούν και να το ενισχύουν.

Καλούμε όσους φίλους και φίλες το επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας, για να τους βοηθήσουμε να φτιάξουν ανάλογες συλλογικότητες, στη δική τους τοπική πραγματικότητα.

Καλούμε επίσης όσες συλλογικότητες ή συνελεύσεις ήδη λειτουργούν και είναι συμβατές με το ιδεολογικό και το οργανωτικό πλαίσιο του ΚΦΚ, να προχωρήσουν στην διαδικασία ομοσπονδιακής σύνδεσης μαζί μας, διατηρώντας την αυτονομία τους.

Στόχος του ΚΦΚ είναι να φτιαχτούν δεκάδες οργανώσεις -ιδεολογικά και οργανωτικά συμβατές με το ίδιο- στην Ελλάδα, εκατοντάδες στην Ευρώπη, χιλιάδες στον πλανήτη.
Δεκάδες χιλιάδες, αυτόνομα, αμεσοδημοκρατικά, αντιεξουσιαστικά, αντικαπιταλιστικά κύτταρα, συνδεδεμένα και συντονισμένα μεταξύ τους, με σκοπό να ανατρέψουν την τωρινή σχέση πολίτη-πολιτικής, να κόψουν το οξυγόνο της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας», να αφαιρέσουν σταδιακά ζωτικό χώρο από τις δομές του Κεφαλαίου, το οποίο σιγά-σιγά θα βρεθεί να αντιμετωπίζει όχι μια μάζα εκβιαζόμενων, υποταγμένων σκλάβων-πελατών-καταναλωτών χωρίς όραμα, αλλά μια Κοινωνία Ελεύθερων και Αλληλέγγυων Πολιτών, οργανωμένη σε ένα μαζικό, ειρηνικό, δημιουργικό, επαναστατικό Κίνημα με σαφή πορεία και προοπτική.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ