24 Μαρ 2011

Μπιρμπίλη: Τα δίκτυα ύδρευσης δεν μπορεί να είναι παρά δημόσια



«Τα δίκτυα ύδρευσης δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια», δήλωσε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη από το συνέδριο της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Εδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το νερό είναι φυσικός αλλά περιορισμένος πόρος και στην ανάγκη διαχείρισης της ζήτησης με την εφαρμογή κατάλληλων... προγραμμάτων ανακύκλωσης και επανάχρησης, που προφανώς δεν «παντρεύονται» με ιδιωτικά επενδυτικά προγράμματα.

Πρόκειται για σαφή διαφοροποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος σε σχέση με προγραμματισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για πώληση πακέτου μετοχών, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που επιτάσσει το Μνημόνιο.

Προστίθεται μάλιστα στη δημόσια διαφωνία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, που θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση είναι και οικονομικά ασύμφορη. Το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 61% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και η υπό κρατικό έλεγχο Αγροτική Τράπεζα διαθέτει επιπλέον 10%.

Αποστάσεις τηρεί και ο Δημήτρης Ρέππας
, ο οποίος ως υπουργός Υποδομών έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και διορίζει τη διοίκησή της.
Σε χθεσινό μήνυμά του σημειώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και τον απαραίτητο δημόσιο έλεγχό της, προσθέτει όμως ότι χρειάζονται επενδύσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό και εύλογη κερδοφορία.

ΠΗΓΗ: enet.gr