Σε νέο διάβημα προέβη η Αθήνα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει να αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου και να ισχυρίζεται ότι αυτή περιορίζεται μόνο στα χωρικά του ύδατα.
Αφορμή για τον ελληνοτουρκικό «πόλεμο διαβημάτων»... απετέλεσε και πάλι το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora» που αναμενόταν να επιστρέψει από αργά χθες το βράδυ για να ολοκληρώσει τις ερευνητικές εργασίες του για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών για λογαριασμό ισραηλινής εταιρείας νοτίως του ακριτικού νησιού
Η Αγκυρα μάλιστα δεν δίστασε να εκδώσει και ναυτική αγγελία (NAVTEX), ήδη από τις 22 Μαρτίου (μία ημέρα πριν από την έκδοση της ελληνικής), με σκοπό να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε τουρκική δικαιοδοσία, τη στιγμή που ανάλογη αγγελία έχει εκδώσει και η Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» έλεγαν πάντως ότι η εταιρεία του πλοίου δεν ζήτησε σχετική άδεια για τις εργασίες από την Τουρκία, αλλά μόνο από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαρτίου, ιταλική κορβέτα είχε παρενοχλήσει το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ενώ βρισκόταν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιδίδοντας μάλιστα στον πλοίαρχό του συντεταγμένες που, κατά την τουρκική πλευρά, απεδείκνυαν ότι το πλοίο βρισκόταν εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδος. Η κορβέτα υποχρέωσε μάλιστα το ιταλικό πλοίο να εγκαταλείψει την περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό πλοίο θα επέστρεφε στην περιοχή χωρίς κάποιου είδους συνοδεία που θα απέτρεπε ενδεχόμενη νέα παρενόχλησή του από τουρκικά πολεμικά σκάφη.
«Θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε» λένε οι Τούρκοι
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε «παράτυπη» την τουρκική ενέργεια έκδοσης NAVTEX. Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Παραμένει πάντως άγνωστο αν η Αγκυρα λαμβάνει υπόψη έστω και κατ' ελάχιστο τις ελληνικές αιτιάσεις. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα είχε επιδώσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και μετά το επεισόδιο της 12ης Μαρτίου. Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», η απάντηση που έλαβε ο έλληνας πρέσβης στην Αγκυρα ήταν σκληρότατη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι τούρκοι συνομιλητές του επεσήμαναν ότι για όσο διάστημα δεν διευθετείται η διαφορά των δύο πλευρών για την υφαλοκρηπίδα θα συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά. Και όχι μόνο αυτό αλλά, καταρρίπτοντας τον μύθο περί των καλών προθέσεων που επιδεικνύει η τουρκική κυβέρνηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την πλήρη συγκατάθεσή του για την αποστολή της κορβέτας.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ενημερωμένοι κύκλοι επιμένουν ότι οι Τούρκοι, απαντώντας στο ελληνικό διάβημα, ανέφεραν ότι η υφαλοκρηπίδα του ακριτικού νησιού δεν ξεπερνά τα χωρικά του ύδατα, θέση που στηρίζεται και σε αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Το Βήμα on line