2 Νοε 2010

Αντ. Σαμαράς :Πέταξε το γάντι στον Καραμανλή



Διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή τράβηξε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς, τηρώντας αποστάσεις από πτυχές της πολιτικής του τέως πρωθυπουργού, ειδικά στην οικονομία, ενώ του ζητεί ουσιαστικά να τοποθετηθεί δημόσια.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει ακόμη στην κομματική βάση και στους ψηφοφόρους της ΝΔ για τα πεντέμισι χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς με συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μega και στον κ. Ι. Πρετεντέρη έριξε το γάντι στον κ. Καραμανλή, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι είναι βάρος για τον ίδιο και την παράταξη. Η κίνηση του κ. Σαμαρά προκάλεσε ποικίλα σχόλια στην Κ.Ο. της ΝΔ και αρκετοί «καραμανλικοί» διερωτήθηκαν για ποιο λόγο άνοιξε ξαφνικά θέμα Καραμανλή: «Δεν κατανοούν ότι κοστίζει στο κόμμα η αρνητική στάση απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό;» .

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικά για το μνημόνιο. Ακόμη απαξίωσε το υπό ίδρυση κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ για τον κ. Κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι παρά τα όσα λέει, παραμένει επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, αφού οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του θα ήταν, όπως είπε, «μικροπρέπεια». «Πήρα στην πλάτη μου ένα βάρος στους ώμους μουπερισσότερο από εκείνο που αναλογούσε. Ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει ο ίδιος ότι δεν θέλει να μιλήσει, γι΄ αυτό και είναι βαρύτερο βάρος στις δικές μου πλάτες» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Αν και αναγνώρισε τη συμβολή του στις εκλογικές νίκες της παράταξης και ανέφερε πως είναι φίλος του, σημείωσε με έμφαση ότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσει. «Εχει αυτό το πρόβλημα, είναι δικό του πρόβλημα,δεν είναι δικό μου και εμείς προχωράμε» υπογράμμισε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η απόστασή του από τις κυβερνήσεις Καραμανλή ήταν σαφής και στο σημείο όπου ρωτήθηκε για την αύξηση του ελλείμματος. «Δεν ήμουν καν τότε στην κυβέρνηση. Δεν ήμουν καν βουλευτής για ένα μεγάλο διάστημα, έβλεπα με το κιάλι εκείνους οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι γι΄ αυτά τα θέματα» σημείωσε, αν και παραδέχθηκε την παραταξιακή ευθύνη. «Ολα στο φως. Εγώ δεν καλύπτω απολύτως κανέναν». Υπεραμύνθηκε της πρότασής του η εξεταστική για την οικονομία να αφορά την περίοδο από το 1981 και μετά σε περίπτωση που το ΠαΣοΚ επιμείνει στη σύστασή της και επανέλαβε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι να ερευνηθεί το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η στάση του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς, αν και είπε ότι δεν είναι σοβαρό να μιλάμε για τέτοιο ενδεχόμενο, εμφανίστηκε θετικός επί της αρχής να βοηθήσει τον τόπο και δήλωσε έτοιμος να κάνει οτιδήποτε. Ωστόσο, αφού διερωτήθηκε «τι θα πει να βάλω πλάτη» , σημείωσε πως «αυτό έχει πολλές βαθμίδες» και ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι να μοιράσουμε υπουργεία, αλλά να αλλάξει η πολιτική. «Με νοιάζει πώς θα βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ :Το Βημα on line