2 Νοε 2010

Αισιόδοξα μηνύματα από την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του Άγγελου Μανωλάκη για το δασικό πλούτο της Κορινθίας.



Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελος Μανωλάκης με ερώτηση που είχε καταθέσει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έθετε το ζήτημα της προστασίας του δασικού πλούτου της Κορινθίας με την ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών και τον προγραμματισμό αναδασώσεων όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Στην απάντησή του το Υπουργείο δια του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Θ. Μωραΐτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι « Στο Νομό Κορινθίας κατά την περίοδο 1999-2003 συντάχθηκαν οι Δασικοί χάρτες σε 9 ΟΤΑ και συγκεκριμένα των Άσσου, Βοχαϊκού, Ζευγολατιού, Κάτω Άσσου, Κοκκωνίου, Λεχαίου, Νεράτζης και Περιγιαλίου και ….εφόσον λυθούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, θα είναι δυνατή η ανάρτηση αυτών των χαρτών.»
Στη συνέχεια ο υφυπουργός δίνει μια άκρως αισιόδοξη προοπτική για την αναγέννηση των καμένων εκτάσεων στο Νομό μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Πελοποννήσου «…στις καμένες εκτάσεις του Νομού...στις περισσότερες εξ΄ αυτών όπου προϋπήρχε δάσος Χαλεπίου Πεύκης έχουμε παρατηρήσει έντονη φυσική αναγέννηση. Έντονη αναγέννηση καταγράψαμε ακόμη και στις περιοχές που προϋπήρχε δάσος Μαύρης Πεύκης (οροπέδιο Ευρωστίνης) και Κεφαλληνιακής Ελάτης (πλαγιές Ζήρειας, περιοχή Μάννας, Κεφαλαρίου κ.λ.π.). Για το όρος Φουκά Βόχας που έχει καεί επανειλημμένα στο παρελθόν και ξανακάηκε το 2007 ολοσχερώς, η Υπηρεσία μας συνέταξε ειδική μελέτη «Αποκατάστασης Αναδάσωσης Καμένων δασών και δασικών εκτάσεων» με στόχο την δημιουργία τεσσάρων Αισθητικών δασών (Αγίας Τριάδας Ζευγολατειού, Καλεντζίου, Σουληναρίου, Χαλκείου)και την ενός ανοικτού Βοτανικού κήπου.»
Παρόλα αυτά σύμφωνα πάντα με την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος προγραμματίζονται μικρής έκτασης αναδασώσεις με σχολεία, Συλλόγους, ΟΤΑ κ.λ.π., σε ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.
Ο κ. Μανωλάκης μετά και τη συγκεκριμένη απάντηση δήλωσε ότι: «Τα αισιόδοξα μηνύματα που προκύπτουν δεν θα πρέπει να οδηγήσουν είτε τους πολίτες είτε τις τοπικές και κεντρικές αρχές σε εφησυχασμό. Είναι θετικό το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της σύνταξης των δασικών χαρτών έχει πια δρομολογηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία, η χώρα να αποκτήσει επιτέλους δασολόγιο ώστε να προστατεύουμε αποτελεσματικά τον δασικό μας πλούτο. Η υλοποίηση της μελέτης για τη δημιουργία των τεσσάρων αισθητικών δασών θα είναι διαρκώς στις προτεραιότητές μου.» ανέφερε τέλος ο βουλευτής Κορινθίας.