όσο κι αν προσδοκούσαν λύση στα προβλήµατα και τις ενστάσεις τους οι θιγόµενοι, άκρη δεν βρήκαν.
Οι εφορίες, αν και κρατούσαν τα στοιχεία των φορολογουµένων, δήλωναν αδυναµία διόρθωσης των λαθών µέχρι νεωτέρας. Και αυτό γιατί ναι µεν το υπουργείο Οικονοµικών από χθες παρέπεµπε τους φορολογουµένους για διορθώσεις στις εφορίες, όµως δεν είχε φροντίσει νωρίτερα να στείλει το απαραίτητο λογισµικό διορθώσεων. «Θα σταλεί έως το τέλος της εβδοµάδας», απαντούσαν αρµοδίως από το υπουργείο.
Παράλληλα, σε πολλές εφορίες δεν έχουν ακόµα συγκροτηθεί τα ειδικά συνεργεία διόρθωσης λαθών και τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογουµένους εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, καθώς δεν έχουν πραγµατοποιηθεί οι προβλεπόµενες µετατάξεις 220 υπαλλήλων από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
Τα προβλήµατα αναµένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόµενες ηµέρες, όσο θα προχωρεί η αποστολή 1,4 εκατ. εκκαθαριστικών σηµειωµάτων ναρκοθετώντας τον στόχο είσπραξης 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία
Προκειµένου να αποφύγουν την περιττή ταλαιπωρία, οι φορολογούµενοι είναι χρήσιµο να γνωρίζουν ότι:
1.Η περαίωση είναι προαιρετική. Η παραλαβή του εκκαθαριστικού δεν σηµαίνει ότι ο φορολογούµενος θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσει τον έξτρα φόρο. Εχει τη δυνατότητα να αγνοήσει το ραβασάκι. Στην περίπτωση αυτή απειλείται µε έλεγχο και πρόστιµα εφόσον έχει διαπράξει παραβάσεις.
2.Σηµειώµατα περαίωσης αποστέλλονται και σε πολλούς µισθωτούς ή και συνταξιούχους που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν «καθόλου έσοδα από ελευθέριο επάγγελµα» αλλά έχουν κάνει στο παρελθόν έναρξη επιτηδεύµατος και δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Κανονικά, οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι θα έπρεπε να έχουν κάνει δήλωση µεταβολών στο τµήµα Μητρώου της εφορίας ώστε να τεθούν τα βιβλία τους σε αδράνεια. Αν δεν το έχουν πράξει, τα σηµειώµατα θα αποσταλούν, εξηγούν λογιστές οι οποίοι διευκρινίζουν ότι σε περίπτωση που δεν έχουν περαστεί δαπάνες και δεν έχουν γίνει καταχωρίσεις στα βιβλία τους, µπορούν απλώς να αγνοήσουν το σηµείωµα και όταν θα γίνει έλεγχος, οι ελεγκτές δεν πρόκειται να βρουν τίποτα. Στην αντίθετη περίπτωση όµως, τυχόν έλεγχος µπορεί να φέρει πρόστιµα.
3.Εύλογα οι φορολογούµενοι αγανακτούν όταν λαµβάνουν σηµειώµατα περαίωσης για συγγενείς τους που έχουν αποβιώσει.
Η φορολογική νοµοθεσία ορίζει όµως ότι σε αυτή την περίπτωση τους φόρους περαίωσης πρέπει να εξοφλήσουν εφόσον επιθυµούν υπαγωγή στη ρύθµιση οι νόµιµοι κληρονόµοι.
4.Στην περίπτωση διακοπής εργασιών, για παράδειγµα τον Ιούνιο του 2006, ο φόρος περαίωσης θα υπολογιστεί και για το οικονοµικό έτος 2007, που αφορά τη χρήση 2006, µέχρι τον Ιούνιο.
5.Προσοχή χρειάζεται και από όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Η περαίωση αφορά φορολογούµενους µε αυτοπεραίωση για τις χρήσεις 2006-2007 µόνον εφόσον έχουν συµπεριληφθεί στο δείγµα ελέγχου, ενώ για τις χρήσεις 2008-2009 ο φόρος περαίωσης για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση είναι µειωµένος στο µισό.
6.Εστία λαθών αποτελεί και ο προσδιορισµός του φόρου περαίωσης στην περίπτωση παραβάσεων. Οι φορολογούµενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν υπολογιστεί σωστά οι προσαυξήσεις.
7.Σε περίπτωση ύπαρξης σφαλµάτων στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούµενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται µόνο στην εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις. Προϋπόθεση βέβαια είναι να φτάσει το λογισµικό διορθώσεων στις εφορίες για να µπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.
8.Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε την προσκόµιση - επίδειξη του εκκαθαριστικού, από 1ης Νοεµβρίου και µετά.
9.Οι δόσεις, σε περίπτωση µη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε δυνατότητα όµως καταβολής και στις ΔΟΥ. 10Καταληκτική ηµεροµηνία αποδοχής της ρύθµισης περαίωσης είναι η 18η Νοεµβρίου. Για τα εκκαθαριστικά µε λάθη, µετά τις διορθώσεις, το περιθώριο αποδοχής της ρύθµισης εκπνέει στις 29 Νοεµβρίου, οπότε έως τότε πρέπει να καταβληθεί και η προκαταβολή.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line