2 Νοε 2010

Παράγουν περισσότερο από όσο καταναλώνουν


Μπορεί η χώρα μας να είναι η γη της επαγγελίας για τους πολλούς που βλέπουν την αφθονία σε ήλιο και αέρα αλλά εμείς φαίνεται πως ακόμα προτιμούμε το λιγνίτη και τους παχυλούς λογαριασμούς. Στην Ιταλία, περισσότερες από 800 κοινότητες παράγουν περισσότερη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος από όσο καταναλώνουν χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας....

Βέβαια δεν είναι ότι η Ιταλία έγινε ξαφνικά πρωτοπόρος σε θέματα περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας, απεναντίας έχει επανειλημμένως δεχτεί δριμύτατη κριτική από την Ε.Ε. καθότι αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις περιβαλλοντικές οδηγίες της. Μόλις το 7% του ηλεκτρικού της ρεύματος παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές είναι πολύ δραστήριες. Πόλεις όπως η Τόκο Ντα Κασάουρια των 2.700 κατοίκων κατάφεραν να υιοθετήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας καθότι το ιταλικό ρεύμα είναι ένα από τα ακριβότερα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή παράγουν περισσότερο από όσο καταναλώνουν.
Ίσως, η υλοποίηση μικρής κλίμακας προγραμμάτων ανανεώσιμης ενέργειας, να είναι πιο εύκολη, αλλά είναι η αρχή και ίσως το παράδειγμα και για τις δικές μας επαρχιακές πόλεις.