22 Οκτ 2010

Πέτρος Τατούλης :"Η προσωπική μου πορεία εγγυάται την αλήθεια της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω σήμερα για το μέλλον."




 Από το Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης
αναφερόμενος στα διλήμματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και την προσωπική του πορεία ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία του και στις αρχές με τις οποίες πολιτεύτηκε 20 χρόνια θέτοντας τες ως εγγύηση για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη δημιουργία της Νέας Πελοποννήσου.
«Τα διλήμματα που σήμερα κάποιοι θέτουν ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και όσοι τα επικαλούνται, ως σωσίβια πρόσκαιρης πολιτικής επιβίωσης, προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους κενά και τη γνωστή σε όλους προσωπική τους ανεπάρκεια. Στις Δημοκρατίες όλοι έχουμε το δικαίωμα να καταθέτουμε απόψεις. Ωστόσο, η φερεγγυότητα αυτών μας των απόψεων δεν μπορούν παρά να αξιολογηθούν στη βάση της προηγούμενης πορείας μας. Προσωπικά επέλεξα πάντοτε το δύσκολο δρόμο της αλήθειας, έστω κι αν αυτή ήταν ενοχλητική και δυσάρεστη. Επέλεξα τη δύσκολη λύση της μετρήσιμης αποτελεσματικότητας και όχι τα μεγάλα λόγια. Προτίμησα να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου, παρά ευχάριστος για το σύστημα. Από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, μίλησα για τα πολιτικά μας κόμματα, που πρέπει να γίνουν ανοικτά και αξιοκρατικά, και όχι φέουδα της παρέας και των φίλων, αν θέλουν πράγματι να προσφέρουν στον τόπο υπηρεσίες. Μίλησα για την ανάγκη να πέσουν τα κομματικά αναχώματα μέσα στην ίδια την κοινωνία, προκειμένου να καλλιεργήσουμε την κοινωνική αλληλλεγγύη και την συνοχή, απαραίτητα στάδια για την ευόδωση κάθε μεγάλου στόχου. Ήμουν πολιτικός που απευθυνόμουν ανέκαθεν σε όλους τους πολίτες, από όποιον χώρο κι αυτοί αν προέρχονταν, και εκεί οφείλεται και η αγάπη που μου έχουν οι συμπατριώτες μου Αρκάδες. Δε δίστασα να συγκρουστώ για ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας όταν υπηρέτησα στο υπουργείο Πολιτισμού. Εδώ και είκοσι χρόνια μιλάω για την κρίση που σήμερα ζούμε, ως συνέπεια των στρεβλώσεων στην οικονομία, της κοινωνικής κρίσης, της κρίσης θεσμών και αξιών, μιας συνολικής κρίσης που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια να γεννιέται. Δεν δείλιασα να πω ότι υπήρξαν πολιτικοί με ονοματεπώνυμο που υπεξαίρεσαν τον πλούτο της χώρας και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Το σύστημα όμως δεν αντέχει τις μεγάλες αλήθειες, που όλοι ωστόσο οι πολίτες γνωρίζουν καλά και συζητούν μεταξύ τους. Η προσωπική μου πορεία εγγυάται την αλήθεια της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω σήμερα για το μέλλον. Εγγυάται τη φερεγγυότητα του σχεδίου δράσης που σήμερα καταθέτουμε για τη Νέα Πελοπόννησο. «

Χαρακτηρίζοντας ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι στο μνημόνιο» η ακόμα και απόπειρα πολιτικής απάτης, έθεσε το δίλημμα που η πρόταση του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» φέρνει με την ευρωστία του σχεδιασμού της και είναι το: «Ναι ή όχι σε ένα σύγχρονο κράτος»; «Ναι ή όχι στη διοικητική μας ανασυγκρότηση»; «Ναι ή όχι σε ένα μέλλον που θα το ορίζουμε εμείς ή ίδιοι και όχι κάποιοι άλλοι που για δεκαετίες μας ζημίωσαν»; «Ναι ή όχι σε ένα καλύτερο μέλλον»;

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε,  εν μέσω χειροκροτημάτων, στις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο. «Για τη σημερινή κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν όλους εκείνους που σιώπησαν. Όλους εκείνους που ήθελαν να είναι αρεστοί στο σύστημα, καθόλου χρήσιμοι όμως για το λαό και τον τόπο. Όλους εκείνους που δεν παρήγαγαν έργο, παραβαίνοντας όλες εκείνες τις υποσχέσεις που ανέλαβαν. Όλους εκείνους που επιλέγουν να παίξουν με επικοινωνίστικα τερτίπια και όχι με ουσιαστικά επιχειρήματα. Όλους εκείνους, τους μικρούς άρχοντες, τους μικρούς Δράκους, που με τη σιωπή και την ανοχή τους στην εκάστοτε εξουσία μπορεί να εξασφάλισαν επί μακρόν την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά είναι εκείνοι που οδήγησαν στην πραγματικότητα τον τόπο στο μνημόνιο. Είμαι ξεκάθαρος. Το μνημόνιο είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα των δικών τους αναποτελεσματικών ιδιοτελών πολιτικών, της δικής τους επιλογής να μιλούν με ψέματα και όχι με αλήθειες, της δικής τους διαχρονικής σιωπής και αβουλίας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και της δικής τους διαφθοράς»

«Τελικά πού θέλουμε να πάμε «μπροστά ή πίσω»;« προσέθεσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης καλώντας τους πολίτες σε συστράτευση μέσα από την υπέρβαση του συστήματος «Οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι συνοδοιπόροι στην προσπάθεια για τη «Νέα Πελοπόννησο» γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Και θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε συμμέτοχους. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια  και την υποστήριξή σας για να φτιάξουμε τη Νέα Πελοπόννησο, της αλληλεγγύης, της συνοχής και της δημιουργίας. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Η αλλαγή είναι πρώτα απ’ όλα η υπέρβαση. Υπέρβαση του εαυτού μας κατ’ αρχήν και υπέρβαση του συστήματος με την έννοια της συλλογικότητας δευτερευόντως. Αν η υπέρβαση δεν αποτελεί συνεχή διαδικασία, τότε πολύ εύκολα και ο μεγαλύτερος οραματιστής από εμάς καταλήγει σύντομα ο πιο συμβιβασμένος… Ωστόσο, η όποια υπέρβαση έχει κόστος. Η όποια αλλαγή έχει κόστος. Έχει τίμημα. Το τίμημα για τους πολίτες είναι ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους το βόλεμα της συνήθειας, να τολμήσουν, να εμπιστευθούν το καινούριο. Να αντιληφθούν ότι η ελπίδα μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το τίμημα για εμάς είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικά. Είναι η νέα μεγάλη σύνθεση που οφείλουμε να καταστήσουμε κυρίαρχη πολιτική πραγματικότητα. Και είναι η αδιαπραγμάτευτη πίστη μας σε έναν κώδικα άλλων πολιτικών αρχών και αξιών. Αυτή είναι άλλωστε η πρόκληση και η ομορφιά του κοινού μας αγώνα.

Η δική μου θέση είναι σαφής. Ξεκάθαρη. Απόλυτα διάφανη. Είναι θέση που εκφράζεται με συνέπεια από την πρώτη μέρα που κατέβηκα στην πολιτική«.

Περιγράφοντας την πολική του στάση με τις φράσεις «Ως πολιτικός ήμουν ασυμβίβαστος. Ως υπουργός παρέμεινα ασυμβίβαστος» ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε το πλαίσιο της προσωπικής του πρακτικής απέναντι στη διαφθορά «Σήμερα,  με όλη αυτή την εμπειρία εφόδιο θα παραμείνω ασυμβίβαστος, απέναντι στην διαφθορά ενάντια στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΨΕΜΑ! Και ταυτόχρονα δημιουργικός! Η αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με πολιτικούς όρους  στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Όχι με ύβρεις. Όχι με ειρωνείες. Όχι με χαμερπείς χαρακτηρισμούς, που εξαθλιώνουν την ήδη πληγωμένη μας δημοκρατία.  Αυτές ακριβώς οι λογικές και αυτή η αισθητική δεν έχουν καμία θέση στο αύριο. Προσβάλλουν και κυρίως υποτιμούν τους πολίτες. Υπονομεύουν το δημόσιο ήθος. Και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια για διάλογο και συνεννόηση. Απόλυτα απαραίτητη σήμερα για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του τόπου μας.»

Κλείνοντας, εν μέσω χειροκροτημάτων την ομιλία του, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης, επικεφαλής του Ανεξάρτητου συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος, Πέτρος Τατούλης έθεσε το διακύβευμα των εκλογών για το συνδυασμό  με τη φράση στόχο και στρατηγική: «Μπορούμε να κάνουμε την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ένα ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  παράδειγμα για την  ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.» και κατέληξε «Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι λέμε μεγάλα λόγια. Όμως, εμείς εδώ αναπτύσσουμε μια άλλη, πρωτόγνωρη διαλεκτική. Εμείς, εσείς κι εγώ είμαστε ισότιμοι στις σχέσεις μας, είμαστε συμμέτοχοι στην πρόκληση, θα είμαστε μαζί στον αγώνα, θα ζήσουμε μαζί τα οφέλη, την προοπτική, την ευημερία και την ανάπτυξη. Θα φτιάξουμε μαζί το φωτεινότερο μέλλον μας.»