22 Οκτ 2010

Γρίπη: Ποιός φοβάται το εμβόλιο;

Μετά την περσινή αρνητική εμπειρία με το εμβόλιο της νέας γρίπης, σκεπτικισμός επικρατεί στον κόσμο για την ανάγκη του εποχικού αντιγριπικού εμβολίου. Πόσο μάλλον, που στο αντιγριπικό εμβόλιο του φετινού χειμώνα περιλαμβάνεται και ο περιβόητος Η1Ν1 της περσινής παγκόσμιας επιδημίας.Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία...
του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (8 Οκτωβρίου 2010), η σεζόν της γρίπης δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά ακόμα στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Η ινφλουέντζα (Η3Ν2) είναι τώρα ο κυρίαρχος ιός σε όλο τον κόσμο, αν και πολλές περιοχές έχουν ακόμα ενεργές μολύνσεις από τον ιό H1N1 του 2009. Οι περισσότεροι ιοί που έχουν ανιχνευθεί είναι το στέλεχος (Α/Perth/16/2009-like), που περιέχεται στο εποχικό εμβόλιο.

Ειδικά για την Ευρώπη, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι προς το παρόν υπάρχει χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης, η Ρωσία όμως αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η γρίπη εμφανίζεται κυρίως μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τον φετινό χειμώνα; «Ασφαλείς εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν», απαντά η λοιμωξιολόγος, καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ελένη Γιαμαρέλλου. «Ο φόβος να επανέλθει ο ιός Η1Ν1 με μορφή νέου επιδημικού κύματος θεωρείται ότι έχει παρέλθει αν βασιστεί κανείς στην εμπειρία χωρών, όπως η Αυστραλία, για τις οποίες πέρασε ήδη ο χειμώνας του νοτίου ημισφαιρίου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γρίπης. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει η εποχική γρίπη, που αποτελεί χειμερινό κανόνα».

Τι ακριβώς περιέχει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο; «Το φετινό παρεντερικό αντιγριπικό εμβόλιο για την Ευρώπη αποτελεί συνδυασμό αντιγόνων τριών στελεχών: Η3Ν2, Η1Ν1 και Β.», λέει η κ. Γιαμαρέλλου.«Ο τύπος Η1Ν1 είναι ο περσινός που προκάλεσε την παγκόσμια επιδημία».

Ασφάλεια - αποτελεσματικότητα

Πόσο σίγουροι, λοιπόν, μπορούμε να είμαστε για την ασφάλειά του; «Οι πληροφορίες για την ασφάλεια του νέου εποχικού τριπλού εμβολίου βασίζονται στις προκαθορισμένες απαιτήσεις των κλινικών δοκιμών από το CDC, τον WHO και τους άλλους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας», λέει η κ. Γιαμαρέλλου.

«Επειδή όμως περιέχει και αντιγόνο του ιού Η1Ν1, υπάρχει ήδη εκτεταμένη σχετική βιβλιογραφία που αποδεικνύει την ασφάλεια του εμβολίου, με εξαίρεση τον πόνο και το οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού. Συγχρόνως, οι αναφερθείσες επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με το εμβόλιο για τον Η1Ν1 δεν εμφανίζουν υψηλότερη συχνότητα από την αναμενόμενη (π.χ. σύνδρομο Guillain-Barri) συγκριτικά με τον μη εμβολιασθέντα πληθυσμό».

Εχουν τεκμηριωθεί τα οφέλη από τον αντιγριπικό εμβολιασμό; «Η ευκολία και μόνον με την οποία μεταδίδονται οι ιοί της γρίπης, και ιδιαίτερα η εμπειρία από τον περσινό ιό Η1Ν1, σύμφωνα με την οποία καθένας που νοσεί μολύνει 1,3 - 3,6 άτομα (ιδίως σε περίπτωση επιδημίας σε σχολεία όπου συναντώνται πολλοί μαθητές), με παρόμοια επίπτωση και στην εποχική γρίπη, όπως και το γεγονός ότι παρά τη σωστή αντιιική αγωγή, ο ιός απεκκρίνεται από το αναπνευστικό των πασχόντων έως και τέσσερις εβδομάδες από την νόσησή τους, επιβάλλουν τον εμβολιασμό όπου ενδείκνυται», τονίζει η κ. Γιαμαρέλλου.

Σε μια μελέτη, άλλωστε, που δημοσιεύθηκε πριν από τρεις εβδομάδες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών της Γαλλίας, διαπιστώνεται «θεαματική υποχώρηση» στους θανάτους από γρίπη, γεγονός που αποδίδεται στους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τη δημογράφο Φρανς Μεσλέ, «ο κίνδυνος θανάτου από γρίπη μειώθηκε τα τελευταία σαράντα χρόνια κατά δέκα φορές».

Οσοι καρδιοπαθείς μάλιστα εμβολιάζονται για τη γρίπη έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, συγκριτικά με εκείνους που παραλείπουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Canadian Medical Association Journal».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν της Βρετανίας μελέτησαν ιατρικά αρχεία 16.000 ατόμων που είχαν υποστεί το πρώτο έμφραγμα σε ηλικία 40 ετών και άνω και τους συνέκριναν με σχεδόν 62.700 άτομα χωρίς ιστορικό εμφράγματος. Το 53% των εμφραγματιών και το 51% της ομάδας ελέγχου είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον περασμένο χρόνο.

Οταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα (υπέρταση, διαβήτης, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου), διαπίστωσαν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός σχετίζεται με μείωση κατά 19% των πιθανοτήτων εκδήλωσης εμφράγματος στους επόμενους 12 μήνες. Επιπλέον, ο πρώιμος εμβολιασμός (από τον Σεπτέμβριο έως και τα μέσα Νοεμβρίου) σχετίζεται με ισχυρότερη προστασία από ό, τι στο τέλος της χειμερινής περιόδου.

Επιφυλάξεις υπάρχουν, παρ' όλα αυτά, και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης παρέχει προστασία ανάλογα με την ηλικία και το status του ανοσοποιητικού συστήματοςπου υπερβαίνει το 70%», λέει η κ. Γιαμαρέλλου. «Επειδή η αντισωματική απάντηση στους ηλικιωμένους είναι χαμηλότερη, λόγω της μειωμένης ανοσιακής απάντησης στην τρίτη ηλικία, είναι αναμενόμενο η αποτελεσματικότητα να είναι καλύτερη σε νεώτερες ηλικίες (κάτω των 60 )».

Οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ συμβουλεύουν, πάντως, επειδή ο εμβολιασμός δεν είναι 100% αποτελεσματικός, να μην αμελείτε παράλληλα τα πρακτικά προληπτικά μέτρα, δηλαδή το πλύσιμο των χειρών, την αποφυγή του συνωστισμού και την κάλυψη του στόματος με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε (εάν δεν έχετε μαζί σας, να φταρνίζεστε ή να βήχετε στο μέσα μέρος του αγκώνα σας).

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line