22 Οκτ 2010

Νίκος Χανιάς: Κορινθιακός όπως......Ουγγαρία


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι επαρχίες της Ουγγαρίας Βέτς Πρεμ - Γκιόρ- Μόσου- Σοπρόν και Βας, εξ αιτίας της διαρροής τοξικής κόκκινης λάσπης σε έκταση 40 τετρ. χλμ, όταν έσπασε το φράγμα που την συγκρατούσε σε δύο δεξαμενές ,στο εργοστάσιο επεξεργασίας βωξίτη, για παραγωγή αλουμινίου.
     Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων....
που έδωσε η  Green peace στην δημοσιότητα στις 8-10-2010 στην Βουδαπέστη και στην Βιέννη, έδειξαν συγκεντρώσεις σε αρσενικό 110 μικρογραμμάρια ανά κιλό, υδράργυρο 1,3 και χρώμιο  660 μικρογραμμάρια ανά κιλό.
    Έτσι ενώ στην Ουγγαρία οι δεξαμενές της κόκκινης λάσπης είναι επίγειες και φαίνονται, στην Ελλάδα σε αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας βωξίτη για παραγωγή αλουμινίου την "Αλουμίνιο της Ελλάδος" που βρίσκεται στην Αντίκυρα Βοιωτίας, την κόκκινη λάσπη επί 46 χρόνια την  " κρύβουμε " επιμελώς στον βυθό του Κορινθιακού.
    Ενώ στην Ουγγαρία, σήμανε συναγερμός και τρεις επαρχίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην Ελλάδα, που το έγκλημα διαρκεί 46 ολόκληρα χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν το θεώρησε σοβαρό  να ασχοληθεί.
    Η κόκκινη λάσπη προκύπτει ως στερεό απόβλητο κατά την διαδικασία παραγωγής αλουμινίου. Στη βιομηχανία  " Αλουμίνιο της Ελλάδος " προκύπτουν 1,06 τόνοι κόκκινης λάσπης ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου. Η μέση ετήσια παραγωγή  κόκκινης λάσπης ανέρχεται  στους 800.000 τόνους περίπου.
    Τι περιέχει η κόκκινη λάσπη που βρίσκεται στο  βυθό του Κορινθιακού?
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που παρουσίασε  στις 8-10-2010 η Greenpeace η κόκκινη λάσπη του Κορινθιακού είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία Θόριο, Ουράνιο και Ράδιο, για τα δύο τελευταία μάλιστα οι τιμές είναι 16 και 7 φορές αντίστοιχα, υψηλότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές.
    Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το εργαστήριο Ωκεανογραφίας διεξήγαγαν έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασε ο καθηγητής του τμήματος γεωλογίας Γ. Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90 η κόκκινη λάσπη είχε καλύψει 300 τετρ. χ.λ.μ του θαλάσσιου πυθμένα ή το 12% του συνόλου του Κορινθιακού.
    Εξίσου σοκαριστικά στοιχεία παρουσίασε  ο ερευνητής του Ελληνικού κέντρου θαλάσσιων ερευνών  Ι. Χατζηανέστης, σύμφωνα με τα οποία στα ιζήματα του βυθού του Κορινθιακού καταγράφηκαν καρκινογόνοι ρύποι (πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες) από ατελή καύση, έως και σαράντα φορές περισσότεροι από τον κόλπο της Ελευσίνας.
    Το πρόβλημα της κόκκινης λάσπης στον Κορινθιακό έρχεται να προστεθεί στην ανυπαρξία καθεστώτος διαχείρισης κλειστής θάλασσας, στην έλλειψη κοινής διοικητικής δομής, την δραματική έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, την απουσία βιώσιμης λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων, την υπεραλίευση, την παράνομη αμμοληψία, την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, την αλλοίωση των εκβολών των μικροποτάμων, ρεμάτω ν κ.λ.π.
    Οι πολίτες των 6 νομών πέριξ του Κορινθιακού με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων, κινήσεων πολιτών κ.λ.π με πολλές κινητοποιήσεις και συναντήσεις στην Κόρινθο το Κιάτο, την γέφυρα του Ρίο, στην Αντίκυρα και αλλού ανέδειξαν τα προβλήματα και ζήτησαν πολιτική και επιστημονική στήριξη για την δημιουργία ενός αυστηρού καθεστώτος προστασίας της λεκάνης του Κορινθιακού, μιας κλειστής θάλασσας που αντί να αναδεικνύεται η μοναδική ομορφιά της , η μεγάλη ιστορία της και τα προϊόντα της, " χάνεται " για μας και τις επόμενες γενιές και γίνεται βορά  στα κέρδη των ισχυρών. Τα μεγάλα συμφέροντα, δυστυχώς και σ΄ αυτή την περίπτωση, υπερισχύουν της Συνταγματικής επιταγής  για την προστασία του περιβάλλοντος.
    Ας ελπίσουμε ότι η  τραγωδία της Ουγγαρίας θα γίνει η αφορμή προκειμένου η αυτιστική πολιτεία μας να προχωρήσει στην άμεση απορρύπανση του Κορινθιακού και την ένταξη του στο πρόγραμμα Νatura της Ε.Ε. για την προστασία του μοναδικού αυτού θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Νίκος Χανιάς
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας