18 Ιουλ 2011

Το Κόπα Αμέρικα των “φτωχών”: Έξω και η Βραζιλία με ρεσιτάλ αστοχίας στα πέναλτι


Είναι το Κόπα Αμέρικα των “φτωχών”!
Μετά την (διοργανώτρια) Αργεντινή, έμεινε εκτός ημιτελικών και η Βραζιλία, που έδωσε μοναδικό ρεσιτάλ ανικανότητας από τα 11 μέτρα: Ελάνο, Τιάγκο Σίλβα, Αντρέα Σάντος και Φρεντ έγραψαν ιστορία αστοχώντας και στα... 4 πέναλτι της “σελεσάο”. 

Έτσι μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ, πέρασε με 2-0 στα πέναλτι η Παραγουάη.
Είναι η τρίτη φορά μετά το 1939 (Περού, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή) και το 2001 (Κολομβία, Μεξικό, Ονδούρα, Ουρουγουάη) που απουσιάζουν Βραζιλία και Αργεντινή από τα ημιτελικά ενός Κόπα Αμέρικα. Η Παραγουάη θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά την Βενεζουέλα που απέκλεισε (2-1) την Χιλή.

Οι Βραζιλιάνοι ήταν πραγματικά τσακωμένοι με το γκολ. Δημιούργησαν πάμπολλες ευκαιρίες, ήταν ανώτεροι από τους Παραγουανούς, αλλά αδυνατούσαν να νικήσουν τον αρχηγό της "αλμπιρόχα", τον τερματοφύλακα Χούστο Βιλάρ. Ο Νεϊμάρ και ο Πάτο βγήκαν πέντε φορές σε τετ α τετ, αλλά πότε η αστοχία και πότε ο 34χρονος πορτιέρο έσωζαν την εστία των Παραγουανών.

Η Παραγουάη περίμενε καρτερικά το παιχνίδι να πάει στα πέναλτι, όπου η "σελεσάο" τα θαλάσσωσε. Τρεις από τους τέσσερις εκτελεστές δεν σημάδεψαν σωστά τα... 21 τετραγωνικά μέτρα του τέρματος, ενώ ο μόνος που τα κατάφερε, ο Τιάγκο Σίλβα, είδε τον Βιλάρ να αποκρούει σωτήρια.

Η Βραζιλία δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τις εποχές της μεγάλης της δόξας, όταν οι υπόλοιπες ομάδες πάλευαν για τη... δεύτερη θέση. Χωρίς να είναι ομοιογενές σύνολο, χωρίς να συνδυάζονται οι παίκτες και χωρίς πλάνο παιχνιδιού, απογοήτευσε καθ' όλη τη διάρκεια του Κόπα Αμέρικα. Ο Μάνο Μενέζες είναι πλέον στο μάτι του κυκλώνα και η απόλυσή του θεωρείται επιβεβλημένη από την πλειοψηφία των Βραζιλιάνων φιλάθλων, 3 χρόνια πριν το δικό τους Μουντιάλ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Μάνο Μενέζες): Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Τίαγκο Σίλβα, Αντρέ Σάντος, Λούκας Λέιβα, Ραμίρες, Γκάνσο (99' Λούκας), Ρομπίνιο, Πάτο (110' Ελάνο), Νεϊμάρ (80' Φρεντ)
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ (Νταβίντ Λουίς): Βιλάρ, Βερόν, Ντα Σίλβα, Αλκαράς, Τόρες (70' Μαρέκος), Βέρα (63' Μπαρέτο), Β. Κάσερες, Ριβέρος, Εστιγαρίμπια, Νέλσον Βαλντές, Μπάριος (83' Πέρες).