18 Ιουλ 2011

Τέτοιοι βλάκες και τέτοιοι προτεστάντες


Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Η δήλωση του κυρίου Χρυσοχοΐδη, «με βλάκες και με προτεστάντες δεν τα βγάζουμε πέρα», είναι κρίμα να εκληφθεί ως μια απλή έκφραση αγανάκτησης ή απελπισίας, το «επιτέλους πια» ενός ανθρώπου που έχει φτάσει «ώς εδώ» γιατί οι συνεταίροι του δεν τον καταλαβαίνουν και δεν πρόκειται ποτέ τους να τον καταλάβουν...



Διότι ο βλαξ δεν καταλαβαίνει. Αυτό πια, εξ ορισμού. Βλαξ είναι ο μωρός, ένας άνθρωπος ο οποίος σε κοιτάζει βλακωδώς, χαμογελάει βλακωδώς και συμφωνεί βλακωδώς με ό,τι του λες, ακόμη και αν ξέρει πως αυτό που του λες ότι θα κάνεις, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα κάνεις.

Από αυτή την άποψη, οι τροϊκανοί είναι όντως βλάκες.
Πάνω από έναν χρόνο μας ταλαιπωρούν με τα «μέτρα» τους και ταλαιπωρούν και τον κ. Χρυσοχοΐδη που τα ψηφίζει αυτά τα μέτρα, ενώ ξέρουν και αυτός και εκείνοι ότι τίποτε από όλα αυτά, ούτε αυτά που προτείνουν ούτε αυτά που ψηφίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν πρόκειται να γίνουν.
Μεγάλο πρόβλημα οι βλάκες. Ας θυμίσω απλώς ότι, όταν ο στρατηγός Ντε Γκολ έμπαινε στο απελευθερωμένο Παρίσι, κάποιος από το πλήθος τον υποδέχθηκε με ένα πανό που έγραφε: «Θάνατος στους βλάκες!». Εκείνος σταμάτησε, το κοίταξε και αποφάνθηκε: «Τεράστιο το σχέδιο που προτείνετε».

Οντως, η αντιμετώπιση των πάσης φύσεως βλακών είναι ένα τεράστιο πολιτικό σχέδιο. Γι' αυτό λέω ότι είναι κρίμα να θεωρηθεί η αποστροφή, ως απλή έκφραση αγανάκτησης. Μάλλον για προοίμιο (ή μήπως επίμετρο;) πολιτικού προγράμματος μου μοιάζει. Ας αποφασίσουμε πως είναι βλάκες, ας συμφωνήσουμε πως δεν θα δεχθούμε άλλο να υποτιμάμε τη νοημοσύνη μας συναλλασσόμενοι με βλάκες και ας τελειώνουμε.

Πολιτικό πρόγραμμα που έχει και πολιτισμικές προεκτάσεις, μιας και εκτός από βλάκες είναι και προτεστάντες. Γριφώδης ο υπουργός: εννοούσε άραγε τους λουθηρανούς, τους καλβινιστές ή μήπως κάποια από αυτές τις εκκλησίες που φυτρώνουν όπου γης, αν και γνωρίζουν πως οι ψυχές μας είναι χαμένες εκ προοιμίου, όπως και οι νόμοι που ψηφίζουν οι τριακόσιοι της Βουλής;

Μάλλον όμως εννοούσε κάτι απλούστερο.
Διότι, ως γνωστόν, προτεστάντης είναι κάποιος βόρειος χλωμός, ο οποίος δεν διασκεδάζει ποτέ, διαβάζει κάθε μέρα και από ένα χωρίο της Βίβλου και, το χειρότερο, τον τρώνε οι ενοχές.
Και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι αδύνατον να καταλάβει υπουργούς μιας ηλιοκαμένης χώρας, που διασκεδάζουν ο ένας με τα καμώματα του άλλου και δεν τους τρώνε οι ενοχές, γιατί τους το απαγορεύει ο νόμος περί ευθύνης τους.

Μα θα μου πείτε το θερμόμετρο χτυπάει σαράντα και, έτσι όπως πάμε, σε λίγο θα δούμε και τον κ. Τόμσεν να χορεύει ζεϊμπέκικο στο Σύνταγμα με τους λοιπούς «Αγανακτισμένους». 
Συντροφιά με τον κ. Χρυσοχοΐδη που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με «τέτοιους βλάκες» και «τέτοιους προτεστάντες».

ΠΗΓΗ: tanea.gr