18 Ιουλ 2011

Την προστασία του Διόλκου και ανάδειξη του αρχαϊκού τείχους της αρχαίας Κορίνθου ενέκρινε το ΚΑΣ


Δυο σπουδαία θέματα για την Κορινθία συζητήθηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 και ελήφθησαν αποφάσεις.
1) Η έγκριση της μελέτης για την ανάταξη της στεριάς στο άμεσο περιβάλλον του Διόλκου, για την προστασία..

και προβολή του μνημείου.
Έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Κορινθία. Το μνημείο αυτό, σε μήκος περίπου 110 μέτρων στη μεριά της Πελοποννήσου, είχε υποστεί ολέθριες ζημιές, κυρίως από τη διέλευση των πλοίων στη Διώρυγα της Κορίνθου. Παράλληλα και στον ίδιο χρόνο πρέπει να ανελκυθούν τα βυθισμένα αρχιτεκτονικά μέλη (Δόμοι καταστρώματος), να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν στην αρχική τους θέση, ώστε το καταστρεμμένο τμήμα του Διόλκου να επανέλθει στην κατάσταση που είχε κατά την αποκάλυψη του. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή με κάθε τρόπο. Η επίμονη βούληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη είναι δεδομένη, με τελικό στόχο την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου σε όλο το μήκος και πλάτος του.

2) Η έγκριση ανάδειξης τμήματος του αρχαϊκού τείχους της αρχαίας Κορίνθου (χ.θ. 1+230 έως χ.θ. 1+310), στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα».


Το αρχαϊκό τείχος προέκυψε από τις σωστικές ανασκαφές που έγιναν στον ανωτέρω αυτοκινητόδρομο. Αυτό το αρχαϊκής εποχής τείχος, μαζί με το τείχος κλασσικής εποχής το οποίο έχει αποκαλυφθεί και είναι επισκέψιμο και το μεγάλο τεχνικό έργο ανοικτής διώρυγας της ύστερης αρχαιότητος, είναι τοπικά σημεία επισκέψεως, τα οποία θα ενταχθούν στις διαδρομές, μέσω των αρχαίων δρόμων, από το Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου στην Αρχαία Κόρινθο. Όλες αυτές οι επιμέρους δράσεις αποτελούν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του κ. Πέτρο Τατούλη και των συνεργατών του.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου