15 Ιουλ 2011

Ασφαλείς οι καταθέσεις των πολιτών μέχρι το 2015


Σαφές μήνυμα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι διασφαλισμένο και οι καταθέσεις των πολιτών ασφαλείς θέλησε να περάσει χτες η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια, έως το τέλος του 2015, η εγγύηση του κράτους για τις τραπεζικές καταθέσεις. Η παράταση της εγγύησης...

της οποίας η προθεσμία έληγε στο τέλος του τρέχοντος έτους, αφορά καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και έχει σκοπό την προστασία των ιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης της τράπεζάς τους - θεωρείται επίσης ότι θα αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να προστατεύονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενώ το όριο των 100.000 ευρώ ισχύει ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών, το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο τηρείται η κατάθεση. Στην περίπτωση επενδυτών - πελατών η εγγύηση αφορά έως το ποσό των 30.000 ευρώ και για το σύνολο των απαιτήσεων επενδυτή - πελάτη, ανεξάρτητα από τις επενδυτικές υπηρεσίες, του αριθμού λογαριασμών, του νομίσματος και του τόπου παροχής της υπηρεσίας.
Οι αποζημιώσεις παρέχονται από το ΤΕΚΕ σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα, κάνοντας χρήση των άμεσα ρευστοποιήσιμων κεφαλαίων του, τα οποία στο τέλος του 2010 ανέρχονταν σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι πόροι που διαχειρίζεται ανέρχονται σε 2,97 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΕΚΕ που προέρχονται από τακτικούς πόρους δεν επαρκούν για την καταβολή αποζημιώσεων στους καταθέτες πιστωτικού ιδρύματος το οποίο βρίσκεται σε αδυναμία να επιστρέψει τις καταθέσεις, οι υπόλοιπες τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλουν συμπληρωματική εισφορά, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο της ετήσιας τακτικής εισφοράς.

TA NEA