15 Ιουλ 2011

Και «νέο σχέδιο Μάρσαλ» στο τραπέζι


Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, την ώρα που χθες το ΔΝΤ έστειλε σαφές μήνυμα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος, ενώ η Γερμανία ξεκαθάρισε, ότι για να συγκληθεί σύνοδος κορυφής, θα πρέπει... να έχει ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, η προπαρασκευαστική επιτροπή του Eurogroup είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει, ότι, πλέον, η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα, ενώ ο Ifo προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως την καλύτερη λύση για τη χώρα.

Τα σενάρια για το νέο σχέδιο για την Ελλάδα πάντως αυξομειώνονται με απίθανους ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρώπη προβλέπουν:
είτε το δανεισμό της Ελλάδας από το ΕΤΧΣ, προκειμένου η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία,
είτε την ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 3,5%, που θα έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης. Δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 30%, με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του υπόλοιπου 70%.

Ωστόσο, οι δυο αυτές προτάσεις θεωρείται βέβαιο, ότι θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης στο να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Στα σενάρια αυτά έρχεται να προστεθεί - σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές - και πρόταση για ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση. 

Πληροφορίες κάνουν λόγω για την επίτευξη σημαντικής προόδου στις συζητήσεις και για σύγκλιση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Ρόλο πάντως αναμένεται να παίξει και η στάση των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κάτι που, προς στιγμήν, αρνείται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται τον κίνδυνο να παρασυρθούν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Ναυτεμπορική στη συνάντηση που έγινε στη Ρώμη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και του προέδρου της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, προέκυψε ότι είναι εφικτή μια σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Επίσης, στο «τραπέζι» βρίσκεται, τις τελευταίες ώρες, ακόμα μια σημαντική πρόταση, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. 
Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, πέρα από το ότι θα μπορούσε να έχει τη μορφή δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής 30 έτη.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung δήλωσε, πως η ελληνική κρίση θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει, ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της.

Εν τω μεταξύ, στην κλιμάκωση των πιέσεων προς την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να λάβει σύντομα μια απόφαση, για το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στον νέο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρονται σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις εκκλήσεις στελεχών του ΔΝΤ και Ιταλών αξιωματούχων που προειδοποιούν, πως όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, τόσο θα ενισχύονται οι πιέσεις προς την Ιταλία.

 Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κρίση χρέους έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού, καθώς ορισμένες τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια, ενόψει των τραπεζικών stress tests που αναμένονται σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρεται στις UniCredit και Intesa Sanpaolo, δύο από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες που, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά για να δανεισθούν.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr