Του Αντώνη Καρακούση
Οτι οι μέρες είναι κρίσιμες, το γνωρίζουν πλέον όλοι. Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα έχει γίνει οριακό, θέλει γρήγορη λύση και η όποια καθυστέρηση στην αντιμετώπισή του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρο το ευρωπαικό οικοδόμημα.
Οσοι επιδίωκαν και ήλπιζαν ότι θα ξεπλύνουν όλες...
τις αμαρτίες του διεθνούς οικονομικού συστήματος στις πλάτες του ελληνικού λαού, κατάλαβαν, μετά την διάχυση της κρίσης στην Ιταλία και από εκεί στην Ισπανία, στο Βέλγιο και γιατί όχι στη Γαλλία, ότι αυτά είναι αστεία πράγματα και ότι χωρίς καθαρή και οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα η ευρωζώνη απειλείται με ανατίναξη.
Ηδη από την Τρίτη, μετά την ατυχή συνεδρίαση του Eurogroup και τη βίαιη αντίδραση των αγορών, οι Ευρωπαίοι επείσθησαν, ότι πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και οργανωμένα, αν θέλουν πραγματικά να αποτρέψουν την απειλή διάχυσης της κρίσης χρέους.
Έκτοτε πυρετός επικρατεί σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που θέλει λύση χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών και των κεντροευρωπαίων, κυρίως των Γερμανών, που απαιτούν να αναληφθεί βάρος από τους δανειστές (Τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές), οι οποίοι δάνειζαν αφειδώς, απήλαυσαν επί έτη υψηλούς τόκους και τώρα αποποιούνται το ρίσκο των τοποθετήσεών τους.
Για τον σκοπό αυτό,
την Τετάρτη, συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι - οικονομολόγοι των χωρών μελών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στην παλιά Νομισματική Επιτροπή,
τεχνικές χρηματοοικονομικές επιτροπές δουλεύουν νυχθημερόν και
την Πέμπτη επρόκειτο να συνέλθει στη Ρώμη τεχνική ομάδα τραπεζιτών
προκειμένου να αναζητηθεί βιώσιμη λύση για την ελληνική κρίση χρέους, η οποία προφανώς θα αποτελέσει βάση και για παρόμοιες κρίσεις σε άλλες χώρες.
Ουσιαστικά, αναζητείται μια συνδυασμένη λύση, η οποία:
- θα προσφέρει ευελιξία στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
- θα καλύπτει την απαίτηση των γερμανών για συμμετοχή των ιδιωτών (ήδη αξιολογούνται σαράντα εκδοχές αυτής),
- θα δίδει δυνατότητα πιστωτικής ενίσχυσης στην Ελλάδα από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ή το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν συνέπειες από ενδεχόμενη μετάπτωση της χώρας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και τέλος
- η διαμόρφωση μηχανισμού παροχής ελληνικών εγγυήσεων ικανού να στηρίξει ενδεχόμενη γενικευμένη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μείωση του επιτοκίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον τετραγωνισμό του κύκλου.
Αν, ωστόσο, απ' την κινητοποίηση όλων αυτών των μηχανισμών προκύψει λύση, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες βάλουν νερό στο κρασί τους και καταλήξουν σε ένα ουσιαστικό σχήμα αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, δεν είναι απίθανο να συνέλθει η σύνοδος κορυφής προκειμένου να την επικυρώσει.
Καθίσταται φανερό, λόγω της κρισιμότητας των συνθηκών, ότι η σύνοδος κορυφής θα συνέλθει μόνο αν έχει προσυμφωνηθεί η λύση.
Τεχνικοί εμπειρογνώμονες και τραπεζίτες εκτιμούν ότι λόγω της συνθετότητας της λύσης θα απαιτηθεί χρόνος αρκετών ημερών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι έτσι όπως είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις και ότι αυτές είναι απαραίτητο να επισπευτούν.
Οπως και αν έχει, είτε η εξεύρεση λύσης είναι θέμα δύο - τριών ημερών, είτε μιας ή δυό εβδομάδων, επιβάλλεται ψυχραιμία, ηρεμία και σύμπνοια στο εσωτερικό της χώρας.
ΠΗΓΗ: tovima.gr